Hello friends!
Now, if I’m not making your life easier for the holidays, I’ll hang up my apron! 😉
You’re going to be blown away by how simple this recipe is. Shall we take a look?
Here are the scallops and pea purée.
The show-stopping recipe
Honestly, this is the classic “impress the in-laws” dish, and my own mother-in-law would totally agree!!
This scallop and pea purée recipe will make a stunning addition to your holiday table. With that vibrant green, we’re totally in the Christmas color scheme, right? And now, the question you’re all asking: is it hard to make? Well, nope!! Quite the opposite! This recipe is super easy and quick too… More of that, please?
First tip
You’ll make a pea purée, and trust me — the process will leave you speechless because there’s barely anything to do. That’s it, done. You can prepare it ahead of time and just reheat it quickly in the microwave before serving. Who’s the hero now?
Second tip
Then you’ll make savory tuiles to garnish your scallops and pea purée. I added black food coloring because it gives a striking visual effect. It’s not essential (squid ink would work perfectly too to get that shade). These can also be prepped ahead of time and they only take a few minutes to make.
There you go, more good news.
And to finish, just sear your scallops for 1 minute on each side. 2 minutes of cooking time for a festive starter — not bad, right? Are you convinced?
(Plating: Equinoxe Collection Collector RainForest by Revol)
It’s the ultimate holiday dish!
I almost forgot the most important part: it’s delicious. The sweetness of the peas, the crunch of the tuile, and the flavor of the scallops make for a dish that everyone will enjoy. I recommend 3 scallops per person for a starter. For a main dish, go for 5 or 6 depending on their size.
Necessary utensils:
A saucepan,
An immersion blender or a regular blender,
A fine sieve,
A spatula,
Paper towels
And a non-stick or steel frying pan (my favorite).
And that’s it!!
To discover my other scallop recipes, feel free to click here.
So, who’s making scallops and pea purée as a Christmas starter??
Come on, let’s go! Chef, the recipe please!
Scallops and Pea Purée
Ingredients
- Purée de petits pois
- 300 g de petits pois
- 1 gousse d'ail
- 1/4 cuillère à café de gingembre moulu
- Sel
- Poivre
- 35 g de crème liquide entière
- Tuiles
- 60 g d'eau
- 30 g d'huile
- 10 g de farine
- Colorant alimentaire noir
- St Jacques
- 12 noix de St Jacques
- 30 g de beurre
- Sel
- Poivre
Instructions
Purée de petits pois
Faites bouillir de l'eau salée dans une casserole et plongez-y les petits pois et la gousse d'ail épluchée et coupée en 4.
Faites cuire à petits bouillon pendant une vingtaine de minute.
A la fin de la cuisson, égouttez vos petits pois, réservez-en quelques-uns pour la décoration de vos assiettes et mixez le reste avec la gousse d'ail au mixeur plongeant.
Passez la purée à l'étamine en raclant bien avec la spatule pour éviter d'avoir des morceaux.
Ajoutez le gingembre moulu, le sel, le poivre et la crème. Mélangez bien et réservez.
Tuiles
Mélangez l'eau, l'huile, la farine et le colorant alimentaire noir.
Faites chauffez une poêle à feu assez fort sans y ajouter de matière grasse.
Une fois la poêle bien chaude, versez un peu de pâte (1/2 càs) au centre et laisser cuire jusqu'à obtention d'une tuile.
Déposez la tuile cuite sur du papier absorbant.
Passez un autre papier absorbant dans la poêle pour retirer le gras et recommencez autant de fois que de tuiles souhaitées.
St Jacques
Faites chauffer le beurre dans votre poêle.
Déposez-y les noix de St Jacques bien nettoyées.
Cuisez 1 minute de chaque côté.
Salez, poivrez.
Servez avec la purée de petits pois, les petits pois entiers réservés et la tuile noire.
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