Hello chocolate lovers!
Today I will introduce a classic Christmas recipe: chocolate truffles!! Oh yeah, we love chocolate here…
It is true that we think about chocolate truffles during Christmas time, but I really think it’s too bad… We should be making chocolate truffles all year long!!
The recipe I’m about to explain is incredibly simple. You just need to have enough time ahead of you since you will need to wait for your ganache to cool down in your fridge.
This being said, it will be a piece of cake!
The fun part is that you will be able to let go your imagination, your creativity with the same ganache. Just try a few coatings such as cocoa powder, melted chocolate, chocolate and praline (one of my favorites … It feels like a “Ferrero Rocher” without the nut inside…), white chocolate, with coloured chocolate vermicelli, with caramel inside, and many more!! By the way, if you have great ideas or tips, feel free to share them in the comment section of the recipe!!
Before revealing the recipe, let me give you two important advices.
First, I strongly recommend to take high quality chocolate. I used the brand Cacao Barry and it’s great. To avoid a feeeling that can be close to disgust, you need a good balance between fat and sugar. I wouldn’t use your regular supermarket chocolate.
And, for more or less the same reason, I think it’s best to make rather small truffles. I always prefer to take another one (and try maybe a new coating) rather than force myself to finish a big truffle. I make mine as big as roughly 2-2,5 cm diameter. Pleasure with balance… But do whatever pleases you !!
I think we are all set… The recipe, Chef!
Melt the chocolate with cream gently in a saucepan until you get an homogeneous mixture. Add the butter and salt. Pour the chocolate ganache in a plate. Set aside in your fridge for 20 minutes. After 20 minutes, take a piping bag with a diameter 10 round nozzle, pour the ganache in it and make small heaps on a food paper. Set aside in your fridge for at least 1 hour (the heaps should be stiff). Prepare your coating: cocoa powder, melted chocolate, vermicelli... Take one ganache heap one after the other, make a ball with each of them and coat! Set aside in your fridge for 24 hours before eating. Those truffles can be kept a few days in your fridge, well... if you can resist... 😉
Piping will help you with a much rounder shape and speed the cooling in your fridge. If you don't have a piping bag, use a teaspoon.Chocolate Truffles
Ingredients
Instructions
Notes
14 Comments
Céline Dittlo
Saturday December 9th, 2017 at 12:56 PMOh mince je voulais faire des truffes ppur accompagner mon café gourmand servi ce soir… est ce trop tard???
Emma
Saturday December 9th, 2017 at 01:38 PMNon mais gardez-les bien au frais ! 😉
Elizabeth
Saturday October 1st, 2022 at 02:42 PMEst-ce que vous donnez des cours de truffes au chocolat en présentiel ?
Je souhaiterais apprendre comment les faire car j’aime cuisiner.
Emma
Saturday October 1st, 2022 at 03:16 PMBonjour
Oui ça peut se faire. 😉
Caroline
Friday January 5th, 2018 at 02:57 PMBonjour Emma, je vous souhaite une très bonne année et gourmande en plus ! Je gardais précieusement cette recette de truffes pour les fêtes et n’ai pas eu le temps de m’y consacrer. Ce
N’est quebprtie remise mais j’aimerais pouvoir acheter le chocolat dont vous parlez. Où peut-on se le procurer, je ne parviens pas à trouver d’en points revendeurs sur le site dont vous avez indiqué le lien. Merci beaucoup pour votre aide !
Emma
Friday January 5th, 2018 at 05:31 PMBonjour Caroline et excellente année à vous également !
Alors j’ai la possibilité d’acheter le chocolat Cacao Barry dans les magasins pour professionnels mais je crois savoir qu’on peut en acheter sur le site cuisineaddict.com. Ils ont un grand choix. Sinon Valrhona est top également ! Vous allez adorer !! 🙂
Sophie
Thursday December 13th, 2018 at 06:25 PMBonjour Emma,
Peut-on faire cela avec du chocolat blanc?
Emma
Thursday December 13th, 2018 at 07:26 PMBonjour Sophie, oui ça se fait aussi au chocolat blanc mais il faut réduire la quantités de crème et de beurre. Je dirai 100 g de crème et 30 g de beurre, le chocolat blanc est plus riche.
CAROLINE
Thursday December 19th, 2019 at 10:07 AMbonjour Emmanuelle,
je viens de faire la ganache et en respectant les quantités de beurre et crème, j’obtiens une ganache suintante de gras (même au froid, le gras sort de mes paquettes qui glissent… pensez vous que ce soit du à mon chocolas (nestlé dessert noir absolu 70% )? j’étais à cours de valrhona et j’ai du me rabattre sur du choc de supermarché… je crains pour le résultat final…
si je devais refaire une tournée (avec le même choc), quelle quantité de beurre/crème me suggérez-vous d’incorporer svp? Merci!!!
Emma
Thursday December 19th, 2019 at 10:15 AMAlors normalement ça ne devrait pas poser de problème avec le Nestlé. Vous pouvez m’envoyer une photo à emma (at) casseroleetchocolat.fr ?
CAROLINE
Friday December 20th, 2019 at 11:51 AMAh zut! j’ai lu votre message trop tard et ai fait mes truffes malgré tout (je les ai postées hier sur le groupe Dis Maman et vous avez commenté “j’ai les mêmes ici”! le beurre qui suintait a durci, je l’ai retiré au couteau et ai formé mes truffes. délicieuses!!!! prochaine fournée avec Nestlé, je mettrai moitié moins de beurre je pense.
Emma
Saturday December 21st, 2019 at 06:42 AMJe suis ravie que le goût soit là !! Très belles fêtes de Noël !!
Lydie
Tuesday December 22nd, 2020 at 05:38 PMBonjour, avec du chocolat 50% ça ira ou pas ? Merci pour votre réponse, je tente demain.
Emma
Tuesday December 22nd, 2020 at 08:06 PMoui bien sûr ! belles fêtes Lydie !