Desserts/ Gastronomy/ World food

The Tiramisu

Hey my lovelies!

Okay, I won’t lie, I can not lie to you. Tiramisu has been for a very long time the symbol of some kind of schizophrenic state for me … Let me explain… (I have to explain, right? 😉 )

I love tiramisu, I am such a huge fan! So I can be very (I mean very very) critical about the quality of tiramisus in restaurants or pastry shops. And I’m super critical about my own (not to mention the very constructive remarks I get from my very dear children ! Hum hum !). Well, for years I’ve been baking pathetic tiramisus. Aww !! I feel so much better now ! I’ve said it !! Wow ! Lighter than a feather !! 😉

Seriously, taste was good, which is already a starting point, but my tiramisus never had the appropriate firmness. They used to get close to a badly prepared porridge!!

I wouldn’t say I was having nightmares about it (though maybe once !!!), but I was starting to be seriously angry about it!!

A few weeks ago, I saw an amazing tiramisu picture on Pinterest. Impeccable ! The top layer of the tiramisu was made with a nozzle, it was beautifully done. This was too much to bare. Enough is enough! To make tiramisu or not to make tiramisu, that is the question !!

It’s your last chance Emma, if this one fails, you forget about tiramisu FOREVER! I made a deal with myself, hand shook my right hand with the left one (pastry can bring your brain in strange states, be very carefull …) and I tried for the last time!

First, I had to follow the link of the famous Pinterest pic, and found out an Italian girl’s blog. So I had to translate the recipe from Italian to French … Thank you Google Translate !

And I started !

The result you may ask ? See by yourself … even though there’s still room for improvment…

All I can say is that this is a killing recipe !! Taste is great and texture is as expected. I’m saved dear friends !! I’m saved ! We will keep on eating tiramisu !! Yay !!

Now, it’s your turn to “qualify” the Italian tiramisu form the Italian blogger!!

The recipe Chef !

Le Tiramisu

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Serves: 6 Difficulty: moyenne Price: €
Cooking Time: 15 heures

Ingredients

  • 250 g de biscuits cuillĂšre
  • De l’expresso bien froid
  • 2 cuillĂšres Ă  soupe de cacao non sucrĂ©
  • 4 jaunes d’Ɠufs (80g)
  • 114 g de sucre semoule
  • 34 g d’eau
  • 1 feuille de gĂ©latine (optionnel)
  • 250 g de mascarpone froid
  • 200 g de crĂšme fraĂźche entiĂšre
  • 1 cuillĂšre Ă  soupe de sucre glace

Instructions

1

PrĂ©parez l’expresso (une grande tasse) et mettez au rĂ©frigĂ©rateur.

2

Mettez le mascarpone dans un grand saladier, réservez au frais.

3

Faites tremper la feuille de gélatine dans de l'eau froide si vous voulez une texture bien ferme.

4

Dans une casserole, faites chauffer doucement l’eau et le sucre semoule jusqu’à obtention d’un sirop faisant de petites bulles (2 minutes suffisent).

5

Ajoutez le sirop aux jaunes d’Ɠufs, ajoutez la gĂ©latine essorĂ©e, fouettez immĂ©diatement et vivement pendant 5 Ă  6 minutes au batteur. Le mĂ©lange doit refroidir. Mettez au rĂ©frigĂ©rateur 2-3 minutes si nĂ©cessaire.

6

Ajoutez ensuite au mascarpone et fouettez jusqu’à obtention d’une crùme bien homogùne.

7

Remettez au réfrigérateur.

8

Montez la crĂšme et le sucre glace en chantilly bien ferme.

9

A l'aide d'une spatule, ajoutez la chantilly Ă  la crĂšme mascarpone.

10

Remettez au frais pendant 2 heures.

11

Au bout des deux heures, trempez rapidement les biscuits cuillÚre dans le café bien froid et disposez-les dans votre plat en faisant une couche sans trou.

12

Recouvrez de crĂšme et remettez la crĂšme au frais.

13

Déposez à nouveau une couche de biscuits trempés et finissez avec le reste de la crÚme.

14

Laissez au réfrigérateur 12 heures minimum avant de déguster.

15

Au moment de servir, parsemer votre tiramisu de cacao non sucré.

Notes

Le froid est la clé dans cette recette. Respectez bien les temps de pause au réfrigérateur pour avoir un bon rendu. Ne mettez pas le cacao immédiatement aprÚs mis la derniÚre couche de crÚme car il prendrait de l'humidité et le rendu ne serait pas beau.

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