You need something fresh, something good, something light… It’s summertime, you should enjoy the seasonal vegetables, especially if you grow some in your garden… Let me introduce today my delicious zucchini and basil cold soup.
So, as always, when I find my inspiration here and there, I tell you about it. That’s obvious. And this recipe is not my own creation. I found the idea on Leïla’s blog, jevaisvouscuisiner.com. I made a few arrangements, that’s all. By the way, please have a look at this blog, full of Alsatian recipes, with a touch of mordernity.
This soup was a revelation to me! An terrific taste, a delicious freshness, well it blew my mind, humm … my stomach!!
I served it one evening to my children with an avocado toast and a sunny side up egg, we enjoyed it so much!!!
You can also serve it as a starter, in little jars for a lovely aperitif or as a part of a healthy and yummy dinner!
And if you make this zucchini and basil cold soup with homegrown basil and zucchinis, it will be even better!! Have you seen the size of my green basil leaves ??? And they smell so good!! I also added coriander, but my basil smelled so strong that we barely felt the coriander taste.
I think you’re ready to trust me now…
Let’s do this!
The recipe, Chef!
Boil a large volume of salted water with the stock cube. Cut the zucchinis in large cubes and cook them with the peeled garlic in the boiling water. After 10 minutes, remove the zucchinis and garlic from the water with a drainer and place them in a bowl filled with cold water and ice cubes. This will help cool down the vegetables and maintain the green color. Place the basil, the parmiggiano cheese cut in pieces, the coriander and olive oil in a large bowl or blender. Add the zucchinis and garlic. Mix with your blender or hand mixer until you get a smooth mixture. Add the cream and a littlt bit of the water in which you cooked the zucchinis (according to the consistency you want, in my case it was 50 g). Season with salt, pepper and ground ginger. Set aside in your fridge until you enjoy it. You can get 8 to 10 little jars for your aperitif with the given quantities.Zucchini and Basil cold Soup
Ingredients
Instructions
Notes
21 Comments
Leïla Martin
Sunday July 15th, 2018 at 01:49 PMUn grand merci Emma pour le clin d’oeil et cette jolie mise en avant de mon blog. Bel été à toi et à tes proches ! Et à tout bientôt
Emma
Monday July 16th, 2018 at 10:24 AMAvec plaisir Leïla !! Tes recettes me font toujours de l’œil !! Bel été ensoleillé à toi aussi !! <3
FLORENCE
Wednesday August 1st, 2018 at 04:55 PMVous êtes mes deux références avec Marie-Paule Labeaume. Tout ce que j’essaie de vos blogs sont un délice. Merci de partager autant de jolies choses. Ne changez rien surtout.
Emma
Thursday August 2nd, 2018 at 09:49 AMMerci beaucoup Florence !! Ce sont des messages comme les vôtres qui me donnent encore plus envie de partager !!
Peif
Thursday December 3rd, 2020 at 10:59 AMBonjour, est ce qu on peut faire cette soupe froide la veille ? Merci
Emma
Thursday December 3rd, 2020 at 11:40 AMoui tout à fait ! 🙂
Blanc
Thursday August 3rd, 2023 at 08:22 AMBonjour
Peut on congelef la soupe froide de courgettes basilic?
Si non, combien de temls peut on au maximum la préparer à l avance?
C est pour un buffet où je veux prendre de l avance.
Merci
Emma
Friday August 4th, 2023 at 04:22 PMje ne recommande pas la congélation car la texture risque de ne pas être top. En revanche, elle se conserve 2 jours au réfrigérateur.
saskia
Thursday August 2nd, 2018 at 07:43 PMGardez vous la peau des courgettes ? Merci !!
Emma
Friday August 3rd, 2018 at 08:43 AMOui ! Je les lave bien et c’est top !!
CLAIRE DU BARET
Wednesday July 3rd, 2019 at 05:15 PMbonjour, vous parlez de gousses d’ail ou de têtes d’ail ? sur votre photo de la cuisson en casserole, je compte au moins une dizaine de gousses, cela représente une tête entière. Or vous parlez de 2 gousses d’ail…. Merci de m’éclairer !
Emma
Wednesday July 3rd, 2019 at 05:17 PMBonjour Claire, il s’agit bien de 2 gousses et non 2 têtes 😉 sinon … waouh !! La tête d’ail c’était juste pour la photo 🙂
Anne-Catherine
Tuesday July 23rd, 2019 at 04:30 PMBonjour, bête petite question, l’eau et les glaçons utilisés pour refroidir sont conservés ou jetés avant de mixer? Si l’eau de s’y conservée, quelle quantité est souhaitable?
Merci!
Anne-Catherine
Emma
Tuesday July 23rd, 2019 at 04:50 PMBonjour Anne-Catherine
Vous gardez l’eau à part et ensuite vous en prenez un peu (en fonction de votre envie de consistance) pour fluidifier les courgettes mixées. voilà ! 🙂
Caro
Friday September 18th, 2020 at 01:42 PMBonjour! Mes courgettes semblent encore un peu croquantes après les 10 minutes. Est ce normal ou dois je attendre qu’elles soient fondantes? Merci?? – oui oui je suis un peu débutante!!
Emma
Friday September 18th, 2020 at 02:38 PMBonjour Caro
Elles doivent être cuite sinon vous aurez des morceaux …
Mélanie
Wednesday July 20th, 2022 at 02:48 PMBonjour,
Cette recette me tente beaucoup surtout avec cette chaleur écrasante mais je n’ai malheureusement pas de basilic chez moi, par quoi pourrais-je le rempacer ?
Emma
Thursday July 21st, 2022 at 11:31 AMpar de la menthe ou de la coriandre 😉
Charlotte
Friday July 7th, 2023 at 08:15 PMTestée aujourd’hui, très bon ! A refaire ! Merci pour la recette.
Emma
Wednesday July 12th, 2023 at 03:58 PMavec plaisir !
Bernard
Thursday August 10th, 2023 at 01:55 PMJe t’adore