Now this is a good idea !! Savory thyme shortbread that can be eaten just like that or with a thousand combinations !
Summer means drinks with friends or family and your favorite blog (I mean Casserole&Chocolat(e), you got that right ?) gives you the perfect alternative to crips and our famous “saucisson”. Don’t get me wrong, we just love crisps and saucisson, but the idea is to have something new, tasty, easy to cook. Isn’t it amazing news ??
Today, you’ll get the basic recipe and it’s already fanstastic : just imagine a perfectly balanced taste of sea salt and thyme. Afterwards, you’ll just have to leave your full creativity up and running ! Add olive puree, mixed grilled veggies, fresh cheese with herbs, proscuitto, smoked salmon, shall I go on ?
Of course, you can be creative with the shortbread itself and replace thyme with black oilves, rosemary or even chorizo !
You’ll see, beyond this recipe, you’ll create so many more !!
For this recipe, you’ll need a mandatory accessory : a steel cutter. I’m happy to have a full range of steel cutters from De Buyer. I strongly recommend this brand !!
Now let’s go ! In your kitchen !
Mix the soft butter with the flour, baking powder and thyme leaves until you get an homogeneous mixture. Add the egg yolks, the milk and mix. Spread between 2 baking sheets until you get 0.5 cm thickness. Set aside in your fridge for 1 hour. Cut with 3 cm diameter steel cutters in order to get 60 to 80 pieces. If your pastry begins to be too soft, put back in your fridge for a few minutes. Pre-heat your oven at 200 degrees, and cook for 10 to 12 minutes. When your take your shortbreads out of the oven, push gently in the center of each of them to get a slight hollow. You can make bigger pieces if you want according to what you want to put on top. Here is a size perfect for buffet, easy to eat in a single bite.
This pastry can be frozen (before cooking !) and can be a great solution for a last minute snack and short drink!Savory thyme shortbread
Ingredients
Instructions
Notes
18 Comments
Lemarchand
Sunday April 7th, 2019 at 03:47 PMHey Emma,
J’ai des jaunes à écouler après avoir fait ta délicieuse pavlova d’hier. Penses-tu que je puis y mettre des tomates séchées coupées en morceaux? Merci encore
Emma
Sunday April 7th, 2019 at 03:59 PMCoucou Diane, oui bien sûr !! A condition de je vois le résultat !! 😉 Bon dimanche !
Diane
Sunday April 7th, 2019 at 04:03 PMÇa marche, je mettrai ça sur DMCQLD!! Merci!!!
Emma
Sunday April 7th, 2019 at 04:10 PMHa ha !! oui !!
Elise
Tuesday April 16th, 2019 at 09:55 AMBonjour,
Merci pour cette recette: enfin une sans fromage!! (mon papa n’aime pas à mon grand regret…)
Petite question: peut-on les faire quelques jours à l’avance et les conserver dans une boîte hermétique?
Emma
Tuesday April 16th, 2019 at 10:42 AMoui bien sûr, comme les sablés sucrés. La pâte se congèle aussi très bien avant cuisson. 😉
EMILIE FORTUN
Tuesday May 7th, 2019 at 02:13 PMbonjour combien de sablés avec cette recette ? bonne journée
Emma
Tuesday May 7th, 2019 at 03:31 PMBonjour, comptez entre 60 et 80 si vous prenez une taille de 3 cm de diamètre environ.
Belle journée également !
Florence
Wednesday February 19th, 2020 at 10:35 PMBonsoir Emma, j’ai une question : pourquoi faire un léger creux au milieu en fin de cuisson ?
Emma
Thursday February 20th, 2020 at 07:19 PMBonjour Florence, c’est essentiellement pour pouvoir facilement pocher une préparation dessus. Ce n’est effectivement pas nécessaire si vous les mangez tels quels 😉
Marion
Thursday December 24th, 2020 at 04:43 PMJ’ai totalement raté cette recette ! Je voulais faire un number cake salé, je n’ai jamais vu une pâte aussi friable : dès qu’on la saisit, ça devient un paquet de miettes ! Du coup c’est mangeable uniquement à la petite cuillère… vous sauriez d’où ça vient ?
Emma
Saturday December 26th, 2020 at 06:45 PMje suis surprise, c’est une pâte sablée donc effectivement un peu friable. mais pas quand on la travaille à froid …
Carole
Tuesday July 26th, 2022 at 12:19 AMBonjour, est-il possible de faire les sablés à l’emporte pièce, les congeler crus et les mettre au four sans décongélation ?
Emma
Tuesday July 26th, 2022 at 10:07 AMOui ça marche aussi
yvars
Thursday February 16th, 2023 at 04:21 PMUne catastrophe!!!!! Trop friable comme une de vos lectrices précédentes!
A jeter…..
Emma
Thursday February 16th, 2023 at 04:57 PMil faut travailler la pâte très froide, c’est une pâte sablée… ne jetez pas pas. ajoutez un peu de lait et ça ira sans problème
Lucile
Wednesday July 12th, 2023 at 09:34 AMBonjour !
Recette testée pour accompagner nos remerciements aux enseignants cette année, un vrai succès !
Je me demandais si quelqu’un avait déjà essayé en remplaçant le thym par du paprika fumé ?
Merci pour cette simple et excellente recette !
Emma
Wednesday July 12th, 2023 at 03:58 PMmerci Lucile ! Je valide l’idée du paprika fumé !