Hello my food lovers!!
I will introduce today a dessert that you’ll be able to bake all year long. It is the famous pavlova. Today’s version is the mango pavlova, but you can change the fruits depending on the season, or depending on what you like…
Nowadays, I need sunshine, exotic fruits, color… mango is the perfect answer to those specifications!! In spring or in summer, the red fruits will be a delight, apricots or nectarines too. You can have fun with fruits, bake them as you like or depending on what your have in your kitchen cupboard!!
Roasted fruits with honey and vanilla for instance (for pineapples, pears or apples), candied fruits with honey and rosemary (for apricots and nectarines), cooked banana and Maple syrup…
You can bake this dessert in individual portions or as a dessert to share. Today’s recipe works perfectly for a 22-24 cm diameter dessert.
And then, you can be proud to offer a good, well even very good, dessert and pretty outstanding! Pleasure for the eyes, pleasure for the tummy…
No need to keep you wainting any more, the recipe, Chef!
Pre-heat your oven at 110 degrees. Pour your egg whites (at room temperature) in your foodprocessor. Take the whip and start your foodprocessor at speed 4 (on a scale from 1 to 6). When the whites start to be foamy, add little by little the granulated sugar (in 3 or 4 times). Keep on whipping for 5 minutes until you get a compact mixture. Sift the 180 g of iced sugar and add it gently with a spatula. Add the food coloring powder if you want to. Use a piping bag and nozzle (or a spoon) to make your pavlova base and place it on a silicon baking mat or a sheet of baking paper. Bake for 1hr 45 min approximately. Make a chantilly cream: whip the cream, add the iced sugar in 3 times, then the mascarpone. Remove your pavlova base from the oven and let cool down 3-4 minutes before removing it from the sheet. Spread the chantilly cream on top of your cold meringue. Place the mango pieces. Serve! It is important to keep the right balance of weights : take as much granulated sugar and iced sugar as egg whites. if you make individual pavlovas, bake the meringues for 1 hour.Mango Pavlova
Ingredients
Instructions
Notes
16 Comments
Lemarchand
Sunday April 8th, 2018 at 03:40 PMBonjour Emma, j’essaie encore une de tes merveilleuses recettes!
J’ai suivi la recette à la lettre pour la meringue. Mais elle s’est fendue et a fait plein de petites bulles. Qu’ai-je fait de travers? J’avais trop de meringue donc j’ai fait ma base de pavlova puis plein de petites meringues à côté
Emma
Tuesday April 10th, 2018 at 10:23 AMBonjour Diane ! Ton message était passé en spam et je ne le découvre que maintenant … Désolée !! Ça peut arriver en fonction du four (d’un four à l’autre il faut parfois adapter la température) et de la fraîcheur des œufs. Pour le four essaie la prochaine fois avec 5-10 degrés de moins. Et pour les œufs, je ne les prends pas trop frais … J’espère que ce sera mieux la prochaine fois … (ça m’arrive aussi si ça te rassure !!). C’était bon au moins ?? 😉
Lemarchand
Sunday April 15th, 2018 at 03:00 PMC’etait un vrai délice!! Merci!!
Emma
Monday April 16th, 2018 at 07:23 AMGénial !! Ravie que ça t’ait plu !! Belle semaine Diane !
Claire
Saturday April 28th, 2018 at 08:48 PMBonsoir! Je vois passer beaucoup de pavlova sur les blogs… Mais j’ai une petite question, ce n’est pas un dessert ultra sucré ? Meringue+chantilly ça m’intrigue. Et à la découpe ça reste présentable ? Le visuel fait envie en tout cas!
Emma
Saturday April 28th, 2018 at 09:57 PMBonsoir Claire
C’est un dessert plutôt sucré c’est vrai. Maintenant je fais toujours une chantilly très peu sucré et en choisissant des fruits avec un peu acidité ça équilibrera. Et pour la découpe, si votre meringue est bien cuite, la chantilly bien ferme, ça restera tout à fait présentable 😉
Belle soirée !
Emma
Céline
Tuesday June 5th, 2018 at 02:38 PMBonjour, je voudrais l’essayer pour l’anniversaire de ma maman aujourd’hui. Ce sera une première, conseillez vous fruits rouges ou abricots-nectarine ? Et pour le four, en mode traditionnel ou chaleur tournante ?
Merci d’avance !
Emma
Tuesday June 5th, 2018 at 08:38 PMCéline
J’ai peur d’arriver trop tard ! Je suis navrée. Alors je prendrais des fruits rouges parce qu’on est en plein dans la saison et qu’ils sont délicieux !! Et pour le four, je cuisine toujours en chaleur tournante. Belle soirée !
Ismaëlle Gaboriau
Monday December 31st, 2018 at 02:28 PMTrès bonne de recette de Pavlova, très réussi, avec de la mangue c’était top, merci, les dosages sont parfaits. A refaire ?
Emma
Monday December 31st, 2018 at 04:34 PMMerci beaucoup pour ce message !! Belle fête !!
Abbeyinn
Saturday March 30th, 2019 at 12:29 AMMerci pour la recette, première Pavlova, très réussie je suis ravie et mes convives aussi. A refaire très vite !
Emma
Saturday March 30th, 2019 at 08:18 AMJ’en suis ravie Charlotte !! Merci pour ce retour !
Sophie
Monday May 6th, 2019 at 01:23 PMPuis-je faire la meringue la veille? Je me régale d’avance!
Emma
Monday May 6th, 2019 at 01:46 PMOui Sophie. Veillez à bien la cuire et à ne pas la conserver dans un endroit humide. Votre plan de travail sera parfait.
Charlotte
Thursday July 7th, 2022 at 11:40 PMBonsoir Emma
Test de la pavlova dans 12h..
La crème fraîche doit elle être fraîche (sortie d’un frigo) ou température ambiante?
Bonne soirée
Emma
Friday July 8th, 2022 at 09:32 AMBonjour Charlotte,
La crème doit être bien froide sinon elle ne monte pas 😉