If you say quiche or savory tart, you say savory shortcrust pastry. That’s what we are going to make today!
Super easy to cook, this recipe will only take a few minutes.
You are going to discover again the pleasure of fresh homemade pastry, for a cost under 1 euro! It would be too bad not to make it. Healthy ingredients, no added substance that we don’t even understand the name, that’s another reason why it’s good to make our own pastry…
Just be aware that you will need to keep it in your fridge a little bit before using it… Something to remember for your next cooking. You can of course prepare the double of the listed quantity and keep some pastry in your freezer!
Now, let’s make a savory shortcrust pastry! The recipe, Chef!
Mix the flour, salt, sugar and butter in the bowl of your food processor until you get a crumble texture. Add the milk and egg. Mix. If your pastry won't take off the bowl after 2-3 minutes, add 1 or 2 tablespoons of flour. Spread the pastry between 2 baking papers and put in the fridge for one hour at least.Savory Shortcrust Pastry
Ingredients
Instructions
10 Comments
Claire
Thursday September 6th, 2018 at 08:17 PMBonjour, quand on a pas de robot y a t’il des consignes particulières à suivre pour le mélange ? Merci !!
Emma
Thursday September 6th, 2018 at 08:53 PMBonjour Claire, Il faut y aller par étape en s’assurant d’avoir toujours un mélange bien homogène avant d’ajouter l’ingrédient suivant. 🙂
Claire
Sunday September 16th, 2018 at 03:39 PMMerci ! Je vais essayer
Emma
Sunday September 16th, 2018 at 08:33 PMTop !! Bonne soirée !
Carole
Wednesday May 20th, 2020 at 08:20 AMSuper pâte, très bon goût et je l’ai utilisé pour le chausson aux épinards, elle cuit parfaitement et donne un petit goût salé qui est parfait ? merci!
Emma
Wednesday May 20th, 2020 at 08:44 AMMerci Carole pour ce message ! J’aime aussi beaucoup cette pâte si facile à faire ! 😉 Belle journée !
Le roux
Thursday June 6th, 2019 at 03:18 PMBonjour !
Question bête ! Doit faire cuire la pâte avant de de la garnir ?
Merci !
Emma
Thursday June 6th, 2019 at 03:24 PMBonjour Bénédicte, tout dépend de ce que vous mettez dessus 😉 Pour une quiche, une tarte salée, vous mettez votre préparation sur la pâte crue et vous cuisez le tout. Si vous faites une tarte avec des crèmes (d’avocat, de poivrons) ou des rillettes de poisson par exemple, vous cuisez à blanc (toute seule) et vous garnissez une fois la pâte refroidie.
Le roux
Thursday June 6th, 2019 at 03:25 PMD’accord merci pour votre réponse ! Ça sera pour une tarte salée
Emma
Thursday June 6th, 2019 at 03:27 PMtop ! vous allez adorer ! un goût vraiment bon !!