Last few days before Christmas, it feels like a bakering marathon!!
I made the famous bredeles (the Alsatian Christmas cookies), brioches, muffins and now I fill a gap, even a void, here is finally my gingerbread!!
It’s has been a few years since I wanted to make gingerbread. Each time something was missing: the right recipe, a specific ingredient…
This time, I was super ready!! I had found Chef Christophe Felder’s recipe (thank you the amazing cookbook “Pâtisserie!”), I went grocery shopping!! With a written shopping list so that I wouldn’t miss a thing…
Do you see it coming? The failure? Aww yes! I forgot the orange marmelade!! So I will introduce the almost Christophe Felder’s gingerbread recipe.
I took what I had in my kitchen: yellow plum jam, but Alsatian yellow plums, so that remains okay!!! 😉 I also added pearl sugar and I used a pound cake mold, whereas the Chef suggests gingerbread shaped as muffins.
Anyway… I just can’t help it!! But guess what? It’s was good, even really good!!! Amazingly soft and moist!! I could find the gingerbread taste from my chilhood memories… which a slight touch of yellow plum!! 😉
Add butter and it will be heavenly!!
The utensils:
My Affinity sauce pan by De Buyer
A mixing bowl, a spatula and a good whisk
A pound cake mold or muffin molds.
Shall we now? Let’s do this!
The recipe, Chef!
Heat the milk. Remove from the stove once it starts boiling. Add the star anise and set aside 10 minutes. Preheat your oven at 170 degrees. Pour the flours, baking powder, brown sugar, cinnamon powder and gingerbread mix in a large bowl. Heat the honey and add it to the powders in your bowl. Add the jam too. Mix with a spatula. Add the 2 eggs, soft butter and mix until you get an homogeneous mixture. Remove the star anise from the milk and add the milk to the mixture. Whisk. Pour in a 22-24 cm length cake mold, previously buttered. Spread pearl sugar. Bake for 50 minutes. The initial recipe is made with 240 g orange marmelade instead of the 200 g of yellow plum jam.My Gingerbread
Ingredients
Instructions
Notes
15 Comments
Marie-Laure
Thursday December 26th, 2019 at 12:10 PMUn vrai délice ! La texture est parfaite! Je l’avais préparé 3 jours avant, c’était parfait ! Merci Emmanuelle
Franziska Kauffmann-Zappe
Tuesday November 24th, 2020 at 09:22 AMMerci Emmanuelle ce pain d’épice est délicieux ! Déjà fait l’année dernière et déjà fait une fois cette année. Merci pour toutes vos recettes que je partage avec tout mon entourage ?.
Emma
Tuesday November 24th, 2020 at 10:42 AMOh merci Franziska !!! C’est très gentil à vous ! <3
MALAIZE
Sunday November 7th, 2021 at 08:32 PMEncore meilleur 5 jours après, les saveurs sont plus prononcées. J’ai mis la marmelade d’orange et farine de blé. Merci pour la recette.
Emma
Sunday November 7th, 2021 at 09:31 PMavec grand plaisir !! et merci pour la suggestion gourmande ! 😉
Corsi
Wednesday December 22nd, 2021 at 09:23 AMBonjour,
Peut on remplacer la marmelade d’orange par de la confiture d’abricot? En terme de saveur j’hésite. Merci
Emma
Wednesday December 22nd, 2021 at 09:43 AMBonjour Virginie,
Oui c’est tout à fait possible ! Belle journée !
Corsi
Wednesday December 22nd, 2021 at 04:46 PMMerci beaucoup pour votre réponse. Il est parfait. Par contre comment le conserver jusqu’à samedi ? Dans un sac, un torchon, à l’air libre ? Merci et bonnes fêtes. Vous êtes mon site de cuisine de référence.
Emma
Wednesday December 22nd, 2021 at 04:49 PMOh merci beaucoup !! ça me touche beaucoup ! Pour la conservation, pas de problème, ça se garde super bien à température ambiante. Mettez-le juste dans un linge. Très belles fêtes de Noël !
Philippe
Thursday December 23rd, 2021 at 09:30 PMCe pain d’épice est tout simplement une tuerie !Je me suis permis une variante qui, à mon avis, ne peut que constituer une amélioration : les mirabelles utilisées pour ma confiture maison sont bien sûr de Lorraine 😉 . Merci Emma , tes recettes sont superbes !
Emma
Friday December 24th, 2021 at 08:26 AMAh oui ! c’est encore meilleur avec des mirabelles de Lorraine !!!
Seby
Tuesday December 28th, 2021 at 08:47 PMBonjour Emmanuelle
Peux t’on mettre que de la farine T45 ?
Merci de votre retour
Cécile
Emma
Wednesday December 29th, 2021 at 08:58 AMNon malheureusement, la farine de seigle donne le goût si particulier du pain d’épices. Si vous mettez de la T45, ce sera bon, mais vous n’aurez pas toutes les saveurs attendues du pain d’épices.
Blandine
Wednesday December 7th, 2022 at 09:25 AMBonjour, merci pour cette recette qui me tente bien ! J’aurais envie de l’essayer avec des petits formats de pain d’épices, style muffins ou mini cake… pour offrir à Noël. J’imagine que le temps de cuisson est à diminuer ?
Merci pour votre réponse.
Emma
Wednesday December 7th, 2022 at 10:51 AMBonjour Blandine, en version muffins cuisez 25 min environ 😉