Light and delicious after a full Christmas dinner? Yes, it is possible!!
Here is my lemon Yule Log!
And what if I told you that it is easy to make? Amazing plan or what?
As always for Yule Logs, you will prepare this lemon Yule Log at least the day before you plan to eat it. You can even make it earlier if you want to manage your cooking and baking time with efficiency.
As I mentionned, the recipe is simple: you will make a lemon curd, as you would do for a lemon pie. This will be the main ingredient of your mousse.
You will also bake meringues for the base and the insert of your Yule Log, so that you will have a crunchy texture and a little bit of structure inside your Yule Log.
Then, you will be able to let go your creativity for the décoration.
The utensils:
My Affinity sauce pan by De Buyer
My kMix by Kenwood for the chantilly cream
A mold and a decor sheet to mold the Yule Log. (the quantities given here will be perfect for a 25 cm length log)
Let’s do this!
The recipe, Chef!
Place the gelatine sheet in cold water. Squeeze the lemons and keep the zests. If you have a Thermomix go to bullet point 7. In your sauce pan, put the lemon juice, the lemon zests, the sugar and butter. Cook 3 minutes at medium heat (3 on a scale of 1 to 6) and whip gently. Add the 2 eggs and the egg yolk and cook at higher heat (4 on a scale of 1 to 6) and whip more vigorously for 2 minutes. Your lemon curd should get thicker. Remove form the heat and go to bullet point 9. In the bowl, put the lemon juice, the lemon zests, the sugar and butter. Set 2 minutes at 60°C speed 4. Add the 2 eggs and the egg yolk. Set 1 minute 30 sec at 80°C speed 5. Pour the lemon curd through a strainer to remove the solid parts. Add the gelatin sheet (that you will have quickly dried with a paper towel). Whip a few seconds. Let your lemon curd cool down. Preheat your oven at 100 degrees. Whisk the egg whites. When they get foamy, add the sugar in 3 times. When you have a very firm mixture, add the icing sugar with a spatula. Mix gently. Pipe two rectangles of meringues: one with the size of your mold, another one a little smaller. Bake 1 hour. Whisk the cream into chantilly cream. When the cream starts thickening, add the tablespoon of icing sugar. When the cream is very firm, add the mascarpone. Whisk until you get an homogeneous mixture. Add gently (with a spatula) the chantilly cream to the lemon curd. Set aside in your fridge for 30 minutes. Proceed with the Yule Log mounting: pour half of the mousse in your mold. Place the smallest rectangular meringue. Cover with the remaining mousse and place the larger rectangular meringue. Press gently. Set aside in your freezer at least one night. 4 hours before eating, remove from the freezer. Place on your serving plate and set aside in your fridge. I used a velvet white spray for decoration.My Lemon Yule Log
Ingredients
Instructions
Notes
13 Comments
Diane Des DIGUERES
Friday January 18th, 2019 at 11:20 AMBûche faite hier soir trop trop bonne. Je n’ai juste pas mis le Mascarpone car j’avais peur que ce soit trop lourd. Très simple à faire et un résultat incroyable et très bluffant. Bravo emmanuelle
Emma
Friday January 18th, 2019 at 01:19 PMMerci beaucoup Diane !! Ravie que ça vous ait plu !
de La Debutrie
Friday December 20th, 2019 at 09:01 PMJe viens de faire cette bûche. Elle me semble parfaite. Pas trop lourde et pas trop sucrée. J’ai hâte de la servir demain.
Petite question : ou puis-je trouver un spray de velour blanc??
Merci pour toutes vos divines recettes et très bonnes fêtes.
Patricia
Emma
Saturday December 21st, 2019 at 06:45 AMMerci beaucoup Patricia. J’ai acheté mon spra chez Ambiance & Styles. Cela dit, vous devez pouvoir en trouver dans les magasins spécialisés du type Alice Délices, etc … Très très belles fêtes à vous aussi !! (n’oubliez pas que le spray se met sur la bûche congelée et qu’il faut attendre 4 heures pour la manger après la pose du spray … 😉 )
Lucie
Saturday December 26th, 2020 at 03:57 PMRecette suivie à la lettre, parfaite. Elle a fait l’unanimité à Noël !
Merci pour toutes ces bonnes recettes 🙂
Emma
Saturday December 26th, 2020 at 06:43 PMJ’en suis ravie !!
Isabelle
Monday December 13th, 2021 at 11:20 AMMerci Emmanuelle pour cette belle recette. Bûche faite hier… Tout le monde s’est régalé ?
J’attends une petite question : après décongélation j’avais un peu de liquide ds le plat… A quoi cela peut être dû, sachant que mes blancs étaient bien battus ?
Bon ceci dit avec la décoration cela ne se voyait pas, mais c’est juste pour m’améliorer ?
Emma
Tuesday December 14th, 2021 at 05:13 PMBonjour Isabelle, alors je ne sais pas trop. Parfois ça arrive en fonction de la qualité des citrons et de la quantités de jus qu’ils fournissent.
Isabelle
Monday December 13th, 2021 at 11:21 AM*juste (une petite question)
Véronique
Friday December 17th, 2021 at 07:36 PMBonjour, je compte faire votre bûche mais j’ai une petite question : “Peut on utiliser carrément de la crème au mascarpone pour monter la chantilly, ce serait plus simple ?” Merci
Emma
Saturday December 18th, 2021 at 11:46 AMBonjour Véronique, oui c’est possible !
Elodie
Thursday December 21st, 2023 at 06:44 PMBonjour, on vient de faire la bûche mais notre “petite” meringue remonte à la surface… Je ne sais pas trop pourquoi ! En tout cas elle est partie au congélateur on verra le résultat demain !
Emma
Friday December 22nd, 2023 at 04:52 PMah mince, la préparation était-elle assez ferme ?