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Grandma’s apple pie

This dessert is definitely one of my favs ! It just feels like going back to my childhood when my grandma was baking. The apple simply melts into your mouth, the cake is soft and the caramelized butter is like the cherry on the cake !!

It is great for an after-school snack, a lovely teatime with friends or a nice breakfast !

And the best part is that you can almost bake it with your eyes closed !!

Grandma's apple pie

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Serves: 8 Difficulty: Easy Price: $
Prep Time: 15 min Cooking Time: 40 min

Ingredients

  • 225 g flour
  • 90 g sugar
  • 5 tablespoons of milk
  • 4 tablespoons of oil
  • 2 eggs
  • 10 g baking powder
  • 2 apples
  • a pinch of salt
  • 80 g butter
  • 100 g sugar
  • 1 egg
  • vanilla powder

Instructions

1

Mix the flour with the sugar, baking powder and salt.

2

Add the milk, then the 2 eggs.

3

Pour gently the oil while mixing.

4

Put the mixture in a buttered mold.

5

Peel the apples, cut them in slices and put them on top of your mixture.

6

Put in the oven for 25 minutes at 180°C.

7

Melt slowly the butter.

8

When completely melted, add 100g sugar and vanilla powder. Finally add the egg.

9

After the 25 minutes, add the butter/sugar/vanilla/egg on top of your cake and put back in the oven for 15 minutes at 180°C.

Notes

My advice for an easy unmold. You may have got that this cake is amazing because of the caramelized butter on top. You may face some issue to unmold it ... To make this easier, put a lid on your mold when taking it out of the oven for a few minutes. The steam condensation will help !

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11 Comments

  • Reply
    priscille
    Friday September 28th, 2018 at 06:33 PM

    gâteau refait encore hier… il est trop bon, Merci Mémé !!! j’y avais ajouté des amandes effilées grillées… miam…

    • Reply
      Emma
      Saturday September 29th, 2018 at 10:47 AM

      Quelle bonne idée les amandes grillées !!! Merci Priscille pour cette variante bien gourmande !!

  • Reply
    Soizic
    Tuesday October 2nd, 2018 at 06:11 PM

    Vous dites 2 oeufs dans les ingrédients … mais ensuite vous parlez d un oeuf à ajouter dans la préparation. . . Il y aurait donc 3 oeufs en tout?

    • Reply
      Soizic
      Tuesday October 2nd, 2018 at 06:13 PM

      Je m auto censure… ? il y a bien un 3e oeuf dans les ingrédients ! Merci pour la recette!

    • Reply
      Emma
      Tuesday October 2nd, 2018 at 06:22 PM

      J’arrive en retard mais oui, 2 œufs dans la préparation de la pâte et un pour le dessus 😉

  • Reply
    Céline Durand
    Saturday October 6th, 2018 at 06:54 PM

    Gâteau testé aujourd’hui et approuvé par tous … le petit côté croustillant sur le dessus, c’est vraiment délicieux, à refaire donc !!!

    • Reply
      Emma
      Sunday October 7th, 2018 at 08:42 AM

      Merci beaucoup Céline ! Ravie qu’il vous ait plu !! C’est un classique ici, depuis des années !! Belle journée !!

  • Reply
    Céline75
    Monday November 18th, 2019 at 10:16 AM

    Recette faite ce week-end et je confirme qu’il est délicieux !
    Par contre je me suis posé des questions sur les quantités : en prenant 8 càs bombées de farine j’arrivais plutôt à 130g, du coup je me suis basée uniquement sur les quantités en grammes.
    La pâte que j’ai obtenue était vraiment très compacte, du coup j’ai ajouté du lait jusqu’à ce que je puisse la mélanger (j’ai dû au moins doubler la quantité de lait par rapport à ce qui est indiqué dans la recette).
    Au final le gâteau était très réussi et on s’est régalé, mais je me suis demandé si j’avais loupé un truc qq part (j’ai aussi doublé la quantité de pommes d’ailleurs).
    Merci en tout cas pour cette belle recette !

    • Reply
      Emma
      Tuesday November 19th, 2019 at 08:38 AM

      la pâte est effectivement assez compacte, c’est normal. Si on aime plus aéré, c’est une bonne idée que d’avoir ajouté du lait ! Belle journée Céline !

  • Reply
    Aurelie
    Thursday April 23rd, 2020 at 04:12 PM

    Emmanuelle, avec quoi puis-je remplacer l’huile si je n’en ai pas? Merci!!

    • Reply
      Emma
      Thursday April 23rd, 2020 at 05:18 PM

      du beurre … 😉

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