Cake lovers, this recipe is for you!! Breakfast lovers, this recipe is for you too!!
Today, I will introduce a new version of my usual yoghurt poundcake : the yoghurt and hazelnut poundcake.
You know me now if you follow me on social networks (Facebook, Instagram, Pinterest), I’m a huge fan of yoghurt pound cake.
It’s so easy and quick to make, you can make it several ways and it’s always delicious.
Here, the version I made is with hazelnut powder. Huge crush on this one!! It is smooth as I love it, the hazelnut taste is there, perfectly balanced, it’s a delight!
You can enjoy it as it is, for an afternoon snack or for your breakfast. I added my raspeberry sauce and it was heavenly!
You can also have it for a layer cake.
As far as baking is concerned, you can bake it in a cake mold (26-28 cm length), or in a round cake mold. Here I used my Zenker 18 cm cake mold by Fackelmann that I fill up to 3/4. Don’t you want to have a bite just now???
I made this recipe with my usual cake flour by Gruau d’Or and didn’t have to add any baking powder. If you take your regular allpurpose flour, like this wheat flour by Gruau d’Or for instance, just follow the recipe to the letter… 😉
The utensils:
My kMix by Kenwood
Or the Thermomix
Or my mixing bowl by Fackelmann and my professional whisk by De Buyer.
You want to have a look?
The recipe, Chef!
Preheat your oven at 160 degrees. If you have a food processor (KitchenAid, Thermomix, ...), put all the ingredients except the hazelnut powder in the bowl and mix at medium speed for 30 secondes. Add the hazelnut and mix a few seconds. If you don't have a food processor, mix the yoghurt with the oil and sugar. Add the flour and baking powder. Add the eggs, ons by one. Add the hazelnut powder and mix gently. Pour the batter into a buttered mold. Bake for 1 hour. At the end, check if your cake is baked enough with a knife. Unmold and let cool down on a grid.Yoghurt and Hazelnut Poundcake
Ingredients
Instructions
13 Comments
Claire
Wednesday November 14th, 2018 at 11:19 AMJe vais me laisser tenter encore une fois par une de vos super recettes… Je voudrais faire cuire les gâteaux dans des moules à muffins. Avez vous un conseil pour adapter le temps de cuisson ?
Emma
Wednesday November 14th, 2018 at 01:30 PMBonjour Claire, merci pour votre confiance !! Il faudra réduire à 20-25 minutes. Je vous conseille de piquer avec un “cure-dent” en bois dès 20 minutes, s’il ressort sec c’est que la cuisson est bonne.
Cath
Monday March 25th, 2019 at 01:00 PMBonjour, j’aimerais tester cette recette, ce gâteau a l’air délicieux, mais la quantité de sucre me paraît énorme… N’y-a-t-il pas une erreur dans la mesure de sucre, est-ce bien 300g ?
Emma
Monday March 25th, 2019 at 02:38 PMBonjour,
Oui c’est bien ça. Vous pouvez réduire un peu à 260 g mais le rendu gustatif n’est pas si sucré que ça. Même si ça surprend …
Cath
Wednesday April 10th, 2019 at 09:58 AMMerci beaucoup de votre réponse rapide, je testerai bientôt !! Bonne journée !!
Cecile clerc
Sunday December 1st, 2019 at 04:08 PMEt si au lieu de la poudre de noisette on met de la poudre d’amande..?
Emma
Sunday December 1st, 2019 at 05:31 PMet bien je dis oui !!! 😉
Priscille
Sunday December 1st, 2019 at 06:57 PMet au lieu de la poudre de noisette on met de la poudre de noix et on le sert avec un beau plateau de fromages et une belle salade de fruits, c’est un accompagnement top, j’avoue il y avait les restes aussi de celui aux noisettes fait la veille pour le gouter !!!
Emma ce blog est redoutable de gourmandises!!!
Emma
Monday December 2nd, 2019 at 08:15 AMMerci Priscille !! Être redoutable de gourmandises me va bien !! J’en suis flattée !!! Bisous bisous !!!
Charlotte
Tuesday May 12th, 2020 at 05:54 PMJ’ai mis moitié huile de noisettes et huile de tournesol, un régal! Merci pour cette recette toute legére.
Emma
Tuesday May 12th, 2020 at 05:59 PMAvec plaisir ! Merci pour avoir partagé cette version !
Da Cunha
Tuesday May 2nd, 2023 at 11:31 AMBonjour peut on rajouter du chocolat en poudre dans la recette ?
Emma
Tuesday May 2nd, 2023 at 11:51 AMoui bien sûr ! ce sera très bon 😉