Hello my dear friends,
Be ready to be stunned bu my latest creation : my creamy apricot cake ! Smooth, colorful, tasty and fresh !
Shall we see the recipe?
Creamy Apricot Cake
Ingredients
- 14 apricots
- 15 g butter
- 1 tbsp honey
- 8-10 lavender stalks
- 3 eggs
- 110 g sugar
- 125 g mascarpone
- 60 g thick cream
- 150 g flour
- 11 g baking powder
- 1 pinch flower salt
- 220 g liquid cream 30% fat
- 100 g mascarpone
- 1 tbsp icing sugar
Instructions
Cut 12 apricots in cubes, set aside the other 2.
Melt the butter in a frying pan, add honey, the apricot cubes and the lavender flowers.
Cook for 10 minutes at medium heat.
Set aside half of it. Cook the rest until you get a compote texture.
Preheat your oven at 170 degrees.
Beat the eggs and 110 g sugar.
When the mixture gets foamy, add the mascarpone and thick cream.
Add the flour and baking powder.
Pour the apricot cubes in your batter, whisk gently.
Pour the batter in your mold.
Bake 30-35 minutes.
Once cooked, wait for 5 minutes before unmolding. Let cool down on a grid
Mix the apricot and lavender compote.
Spread compote all over the cake. Set a bit aside for final decoration.
Whisk the liquid cream into chantilly.
When the cream starts thickening, add mascarpone and icing sugar.
Pipe your chantilly with a 16 round nozzle.
Finally add compote drops and the 2 apricots cut in slices.
Set aside in your fridge until serving.
8 Comments
Wafa
Thursday August 12th, 2021 at 11:28 PMBonjour,
Est ce que l on peut remplacer la crème épaisse par de la crème liquide?
Merci pour votre réponse
Emma
Sunday August 15th, 2021 at 09:02 AMoui si vous n’avez que ça. sinon prenez du mascarpone en plus 😉
Mimilafee
Wednesday August 18th, 2021 at 09:56 PMBonsoir,
Je crois que je vais tester si je trouve de beaux abricots pour l’anniversaire de mon mari.
J’ai de la lavande dans mon jardin, mais toutes les espèces conviennent elles ?
Merci
Emma
Monday August 23rd, 2021 at 10:32 AMBonjour et vraiment désolée de répondre si tardivement … j’ai pris la lavande de mon jardin en effet 😉 j’espère que ma réponse n’arrive pas trop tard !
Fab
Tuesday July 5th, 2022 at 09:39 PMBonsoir, votre gâteau me plaît bien !
Pouvez-vous me préciser le diamètre du moule utilisé ?
Merci beaucoup !
Et bel été !
Emma
Tuesday July 5th, 2022 at 11:16 PMBonsoir ! c’est un moule de 26 cm 😉 Bel été !
Maud
Wednesday July 6th, 2022 at 09:19 AMBonjour,
J’ai bien envie d’essayet ce gâteau ?
Le tissu sur le moule lors de la cuisson est-il nécessaire ? Peut-on autremeny le remplacer par une feuille de papier cuisson ?
Merci pour votre réponse.
Emma
Wednesday July 6th, 2022 at 10:07 AMBonjour Maud,
Le tissu est fourni avec mon moule mais un papier sulfurisé ira très bien !