An English recipe that fits perfectly on a French table? Oh yeah! The Wellington beef fillet is an absolute delight and is exactly what you need for a Christmas meal.
Let’s see the recipe, Chef!
Wellington Beef Fillet
Ingredients
- Puff pastry
- 200 g flour
- 200 g very cold butter
- 2 g salt (1/2 tsp)
- 100 g very cold water
- Wellington preparation
- 1,2 kg beef fillet
- 30 g butter
- Flower salt
- 6 large Paris mushrooms
- 200 g foie gras
- 1 egg
Instructions
Puff pastry
Place the flour, butter cut in cubes and salt in your food processor bowl.
Start whisking at low speed (2 on a scale from 1 to 6) and pour the water.
Keep on whisking until the flour is combined with water, you still need to have large cubes of butter.
Place the pastry on a floured work plan.
Spread the pastry with your rolling pin and make a rectangle (15 cm by 45 cm).
Fold the right third of the pastry, then the left third. You should have a square.
Make a quarter turn. Make a rectangle (15 cm by 45 cm). Fold the right third of the pastry, then the left third.
Start again twice.
Set aside in your fridge for at least 1 hour.
Wellington preparation
Heat the butter in a frying pan and roast the beef fillet on each side until golden.
Leave to rest for 1 hour at room temperature.
Spread the puff pastry shaped as a large rectangle, keep a significant thickness.
Peel and cut the mushrooms.
Place the slices on the pastry.
Add salt and cover with half of the foie gras cut in slices.
Place the beef on top, salt and pepper to taste.
Cover with the remaining foie gras cut in slices.
Cover the meat with the pastry and close. Make a little hole on top in the center.
Set aside in your fridge for 30 minutes.
Preheat the oven at 220 C / 430 F degrees.
Beat the egg, brush the pastry.
Cook for 30-35 minutes to have a medium-rare beef.
8 Comments
LadyMilonguera
Saturday December 18th, 2021 at 07:06 PMMagnifique ce filet de bœuf Wellington !
Emma
Sunday December 19th, 2021 at 09:59 PMMerci beaucoup ! Je te souhaite de très belles fêtes de Noël !
Lucile
Wednesday January 5th, 2022 at 02:17 PMBonjour Emma,
Très bonne année 2022 ! Qu’elle soit gourmande, emplie de réussite professionnelle et d’accomplissement personnel.
Je pense faire votre recette ce week-end ?
Peut-on laisser le plat au réfrigérateur 1h/1h30? Faut il allonger le temps de cuisson dans ce cas ?
Merci pour votre aide !
Emma
Wednesday January 5th, 2022 at 04:19 PMMerci beaucoup Lucile ! Bonne année à vous aussi !
Oui vous pouvez réservez le tout au frais, vous ajouterez quelques minutes de cuisson (5 je dirai).
Lucile
Wednesday January 5th, 2022 at 09:27 PMMerci pour votre rapide réponse !
Quel type de couteau préconisez vous pour la découpe ? J’ai peur au carnage !
Emma
Thursday January 6th, 2022 at 10:21 AMalors j’utilise le tranche-lard de De Buyer. Il faut un couteau bien affûté 😉
Etienne
Monday March 14th, 2022 at 06:04 PMBonjour, les champignons crus ne vont-ils pas “relâcher” beaucoup d’eau lors de la cuisson ? Le fond risque d’être bien mouillé ?
Je pense les faire revenir auparavant.
Emma
Monday March 14th, 2022 at 06:14 PMBonjour, je n’ai jamais ce problème, surtout avec une pâte maison qui sera meilleure et plus épaisse que celles du commerce. Mais vous pouvez faire cuire les champignons, ce sera très bon également.