Thanksgiving is coming and I think it’s time for pumpkin cupcakes!! Yay!!
Let’s make them with caramel frosting! Casserole & Chocolat style… 😉
Please let me know what you think of them. Let’s see the recipe, Chef!
Pumpkin Cupcakes with Caramel Frosting
Ingredients
- Cupcakes
- 45 g soft butter
- 60 g brown sugar
- 120 g butternut squash
- 1 egg
- 30 g milk
- 1 tsp baking soda
- 1 tsp pumpkin spice
- 90 g flour
- Ganache
- 100 g liquid cream (30% fat)
- 40 g white chocolate
- 50 g salted butter caramel
- Decoration
- 1 tbsp salted butter caramel
- 1 tsp crushed hazelnuts (optionnel)
Instructions
Ganache
Pour 30 g of cream in a saucepan.
Heat until it boils. Stop heating immediately.
Add the white chocolate and caramel.When it's melted, mix.
Add the 70 g of cream, combine.
Place a clingfilm directly on the mixture so that there's no air remaining.
Set aside in your fridge for at least 4 hours.
Cupcakes
Preheat your oven at 175 C / 350 F degrees (static heat).
Whisk the butter and brown sugar for a minute.
Add the egg, milk, baking soda, butternut squash and pumpkin spices. Combine.
Pour the flour, combine until homogeneous.
Fill in your cupcakes molds leaving 1/2 cm to the top of the mold.
Cook 25 minutes.
Let cool down.
Décoration
Place the bowl and whisk in your freezer for a few minutes.
When the bowl is cold, pour the ganache inside and whisk for a few minutes. You should get a firm and compact ganache.
Garnish your cupcakes.
Add a bit of caramel and spread with crushed hazelnuts.
It's ready!
8 Comments
riviere
Friday October 28th, 2022 at 07:09 PMA quel moment met-on la purée de butternut?? Elle n’apparaît nulle part dans le déroulé de la recette…
Emma
Saturday October 29th, 2022 at 02:20 PMPardon c’est un oubli ! J’ai ajouté l’étape dans la recette ! 😉
Christine
Saturday October 29th, 2022 at 02:42 PMTrès belles photos en tout cas et merci pour toutes ces recettes!
Emma
Monday October 31st, 2022 at 09:02 AMAvec plaisir !!
Chrstine
Saturday October 29th, 2022 at 12:05 PMBonjour,
A quel moment mettez-vous la butternut? ce n’est indiqué nulle part.
Emma
Saturday October 29th, 2022 at 02:20 PMPardon c’est un oubli ! J’ai ajouté l’étape dans la recette ! 😉
Romane
Wednesday October 18th, 2023 at 03:59 PMBonjour, j’ai testé votre recette et rien n’a marché ! Les cupcakes n’ont pas levé et la ganache n’a pas pris ! J’ai pourtant respecté vos indications à la lettre. C’est très décevant car c’était pour un goûter à la crèche…
Emma
Wednesday October 18th, 2023 at 04:07 PMBonjour Romane, je suis déçue de lire ça. Difficile de vous aider à comprendre ce qui n’a pas marché. Pour la ganache, il faut la monter à l’abris du chaud. Si la température est élévée dans votre cuisine (si votre four est en marche par exemple), mettez le bol de ganache dans un bol rempli d’eau avec des glaçons. De cette manière, la ganache va bien monter. Pour les cupcake, si vous avez mis la levure il ne devrait pas y avoir de souci…