Hello my friends!
You know I’m not vegetarian, but I try to eat less meat and I enjoy dishes with veggies.
That’s the idea here with this spinach and feta cheese chausson.
The idea cam when I saw a post by the blog Papilles&Pupilles introducing a Greek recipe: Spanakopita. It’s feta cheese bricks with spinach and filo pastry. The next day, Yotam Ottolenghi was posting filo cigars with feta and spinach. Coincidence? I don’t think so!
I had just bough spinachs and feta cheese, I had a round of savory shortcrust pastry in my fridge. I didn’t need more!!
I basically followed their recipes with my usual modifications to make this spinach and feta cheese chausson:
– the shortcrust pastry (you got that already)
– I added herbs from my backyard (chive and parsley)
– I put a drop of honey, I love the combo honey and feta cheese
– and I made a chausson to share instead of individual bricks.
As a side dish I made a lettuce and cherry tomato salad. It was delicious!! Let me underline here that the homemade shortcrust pastry does make a difference, do not use an industrial one, it just needs 3 minutes to be prepared…
So obviously, after the success of my spinach and feta cheese chausson, I will have to try the filo pastry version as appetizers most likely… To be continued… Stay tuned!! In this case, I will adjust the cooking time and oven temperature: 15 minutes at 180 degrees.
My last advice: I had quite large spinach leaves. I think that if you want to make bricks or samossas, you should take baby leaves, it will be easier when you will fill in the filo pastry.
That being said, the utensils:
A sauté pan (my Prima Matera by De Buyer) or a cocotte,
A rolling pin,
A pastry brush
And a baking mat or a tray with baking paper.
Now, let’s cook!
The recipe, Chef!
Stir fry at medium heat the minced onion with olive oil. Add the spinach roughly chopped. Cook with lid at medium heat for 5 minutes, mix once or twice. Let cool down. Preheat your oven at 200 degrees. Remove the spinach juice and add the feta cheese roughly chopped, the egg, the herbs, honey, salt and pepper. Mix gently with a spatula. Set aside. Spread the pastry in a 24 cm diameter round shape (it shouldn't be too thin). Place the spinach mix on one side, leaving 2 cm from the boarder. Close the chausson, make sure to seal well. Spread milk (or cream) with a pinch of salt. Cook 30 minutes. Serve right away!Spinach and Feta Cheese Chausson
Ingredients
Instructions
16 Comments
LadyMilonguera
Saturday May 16th, 2020 at 07:36 PMQuelle belle idée ce chausson !
Emma
Sunday May 17th, 2020 at 07:56 AMmerci tout plein !
Alexandra
Friday May 22nd, 2020 at 02:40 PMExcellent ! Je viens d’engloutir la moitié ! Avec pâte sans gluten et sans miel.
Tellement bon ! Recette adoptée 🙂 et pas compliqué.
Merciiii.
Emma
Friday May 22nd, 2020 at 04:51 PMExtra !!
Julia
Saturday May 16th, 2020 at 08:24 PMTesté ce soir avec la pâte brisée du blog of course! Et de la menthe pour ma part ! Un vrai régal !
Emma
Sunday May 17th, 2020 at 07:57 AMExcellente idée la menthe !! Ravie que la recette ait plu !!
Daphne
Monday May 18th, 2020 at 08:18 PMTeste avec des blettes pour remplacer les épinards, de la feta et une tranche de jambon, j’ai rajoute quelques brins de thym dans la pâte brisée, c’était delicieux. nous sommes de grands fans des briques épinard/feta mais le format chausson familial est bien plus facile a réaliser, et l’alliage de saveurs est extra. Merci Emmanuelle 😉
Emma
Tuesday May 19th, 2020 at 08:33 AMMerci Daphne pour cette version très gourmande !! Ravie que la recette vous ait plu !
Anne- Camille
Wednesday June 24th, 2020 at 09:33 AMBonjour, je fais quelque chose de similaire, léger et délicieux : épinards fêta citron pignon de pin en option. Le tout dans de la Feuille de brick pliée en triangle. Je badigeonne d’huile d’olive et au four une Vingtaine de minutes à 180 degrés.
Emma
Thursday June 25th, 2020 at 11:02 AMexcellente idée de variante ! merci ! 😉
Nath
Wednesday June 24th, 2020 at 03:47 PMBonjour avec des epinards surgelés pensez vs que ca pourrait se tenter ??
Emma
Thursday June 25th, 2020 at 11:01 AMOui tout à fait !
Cécile
Monday July 20th, 2020 at 05:41 AMBonjour Emma,
Votre site web m’a été conseillé par un ami commun. J’ai suivi cette recette à la lettre ; un vrai succès autant pour les grands que pour les petits. Une recette magique pour faire manger des épinards aux enfants !! 😉
PS : En revanche, je n’ai pas badigeonné le chausson avec du lait mais avec un jaune d’œuf pour obtenir une belle coloration ; qu’apporte le lait ?
Emma
Monday July 20th, 2020 at 07:27 AMBonjour Cécile ! Merci à votre ami pour la recommandation !! Je suis ravie de ce résultat avec le chausson. Le lait permet également de dorer les pâtes, même la dorure est moins prononcée. C’est tout. 😉
Sarah
Sunday July 18th, 2021 at 09:24 PMFait! : suivi à la lettre, génialissime! Le lait pour dorer la pâte, le miel dans le mélange épinards feta… et la forme chausson!! Vraiment super, il se tenait très bien.
Merci!
Emma
Monday July 19th, 2021 at 08:04 AMOh merci beaucoup Sarah !! Ravie de ce bon résultat !!