Desserts/ Gastronomi/ Sweet Snacks

Lemon Cake by Alain Ducasse

In a lemon cake mood…

That’s what happened to me a few days ago. Such things happen…

And as it was a first for me (I know !! amazing right ?…), I looked for a great Chef recipe. Alain Ducasse was an obvious answer to this question!

What I liked about this recipe is mainly the ingredient list. I already introduced his chocolate cake, which is very similar, and this chocolate cake is just to die for, smooth, light, tasty! And I said to myself that if the lemon cake is as good as the chocolate one, it will be amazing.

And you know what? It was even better than I even dared to expect!!! This lemon cake is light, smooth like we like them (still super yummy after 48 hours!), a perfectly balanced lemon taste. Well … So good!

My personal touch is the lemon glazing, for the nice pic (I have to admit that!!) and for the taste too!!

Okay, you get it now, it’s to die for!! And, as very often here on the blog, the recipe is easy and quite quick to bake.

Shall we now? The recipe, Chef!

Lemon Cake by Alain Ducasse

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goûter française
Serves: 8-10 Difficulty: Easy Price: $
Prep Time: 15 min Cooking Time: 1 hour

Ingredients

  • 2 lemons
  • 250 g caster sugar
  • 2 eggs
  • 1 pinch of salt
  • 125 g cream
  • 225 g flour
  • 6 g baking powder
  • 100 g butter
  • 125 g iced sugar (optional - for the glazing)

Instructions

1

Preheat your oven at 160 degrees.

2

Grate the lemons and set aside the zest.

3

Squeeze the juice of half a lemon and set aside. (optional - only if you want a glazing)

4

In your food processor bowl or in a large bowl, put the eggs, the caster sugar, salt and cream. Mix until you get a foamy mixture.

5

During that time, melt gently the butter.

6

Add the flour and baking powder to your mixture. Mix.

7

Add the lemon zest then the melted butter. Mix until you get an homogeneous and rather compact mixture.

8

Pour in a cake mold previously buttered.

9

Bake for 45-50 minutes. Check with a knife if it is well baked.

10

Unmold and let cool down on a grid.

11

Prepare the glazing: mix the lemon juice with the idec sugar. Pour on your cake when it's almost cooled down.

Notes

The galzing adds sugar. You can follow the recipe with less caster sugar if you add glazing. The original Chef's recipe says to bake 30 minutes at 180 degrees. This didn't work for me, this is why I suggest a longer and slightly cooler baking.

 

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16 Comments

  • Reply
    Marie José GARNIER
    Sunday March 18th, 2018 at 02:22 PM

    J’ai mis la moitié de la quantité de sucre indiquée. La prochaine fois je ferai le glaçage.
    Une recette gourmande très facile à faire . A refaire très vite !

    • Reply
      Emma
      Sunday March 18th, 2018 at 03:08 PM

      Merci pour ce message Marie-José !! Je vais suivre vos conseils et refaire la recette avec moins de sucre également… Très bon dimanche !

  • Reply
    Perrine
    Wednesday April 4th, 2018 at 08:13 PM

    Bonjour Emmanuelle. Je regarde votre recette et un teuc m intrigue… pas de jus de citron dans l appareil ? Juste des zestes ?
    Merci d avance de la precision
    A bientot
    Perrine

    • Reply
      Emma
      Wednesday April 4th, 2018 at 09:58 PM

      Bonsoir Perrine, vous n’êtes pas la première à me faire la remarque … 😉
      Mais la recette est bien ainsi, pas de jus … (sauf dans le glaçage). Et le goût du citron est bien présent. Après, c’est toujours pareil : certaines personnes préfèreront avec un goût plus ou moins marqué de citron, de sucre ou tout autre élément. Tentez la recette comme ça et vous me direz … 🙂

  • Reply
    Farci
    Friday January 25th, 2019 at 09:25 PM

    Bonsoir Emmanuelle,
    Faut-il attendre le refroidissement du beurre avant son insertion ?
    Merci!
    Sophie

    • Reply
      Emma
      Saturday January 26th, 2019 at 12:20 AM

      Bonsoir Sophie,

      Non ce n’est pas nécessaire 😉 Ne le mettez pas super chaud c’est tout.

  • Reply
    Sophie
    Monday January 28th, 2019 at 07:49 PM

    Bonsoir Emma,
    Un grand merci pour cette recette et pour les explications ! ?
    Il est délicieux ????

    • Reply
      Emma
      Monday January 28th, 2019 at 08:10 PM

      C’est top !!! J’en suis super contente Sophie ! Belle soirée !

    • Reply
      Julien
      Sunday January 26th, 2020 at 10:37 AM

      Tres bonne recette mais j’y ai mis seulement 200g de Sucre et c’était déjà bien sucré, et ce, sans y avoir ajouté le glaçage!

      • Reply
        Emma
        Sunday January 26th, 2020 at 11:57 AM

        C’est vrai qu’on peut réduire la quantité de sucre. J’ai transcrit la recette du Chef sans la modifier, mais je réduis aussi souvent le sucre pour cette recette 😉

  • Reply
    Marie C
    Sunday April 19th, 2020 at 09:57 PM

    Fait aujourd’hui !! Magnifique dessert très fondant et loin du cake ordinaire. Le seul bémol : on se ressert 3,4 fois… c est un pur délice!!!!

    • Reply
      Emma
      Monday April 20th, 2020 at 07:26 AM

      Ha ha !! Je comprends le bémol !!

  • Reply
    Marie
    Saturday May 2nd, 2020 at 03:28 PM

    Bonjour et merci pour la recette ! Avez vous déjà essayé la recette dans un moule a manqué ? Je n’ai pas de moule a cake mais la recette me tente bien !

    • Reply
      Emma
      Saturday May 2nd, 2020 at 05:22 PM

      Bonjour Marie, je n’ai pas testé mais il n’y a aucune raison pour que ça n’aille pas 😉

  • Reply
    Jo
    Saturday November 27th, 2021 at 02:30 PM

    Bonjour. Merci pour la recette, les photos me mettent l’eau à la bouche… est-ce qu’on peut remplacer la crème fleurette par de la crème fraîche épaisse ou du yaourt ou de la mascarpone? Merci

    • Reply
      Emma
      Sunday November 28th, 2021 at 10:49 AM

      Bonjour et merci ! Oui c’est possible 😉

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