Avoid too much fat, don’t eat too sweet… Try not to buy industrial food…
We hve all been there, trying to make the same efforts. But we want to keep enjoying what we eat. And that’s where I get on the scene!! Let me introduce today a no fat and dairy free chocolate cake, to die for!!
So what is my secret? Will you believe if I tell you apple puree?? 😉
A stunning result, a smooth texture as if it was half-cooked, a delicious chocolate taste like we love it. To summarize, it’s heavenly!
As always, I recommend to choose well your ingredients. You should get an apple variety suited for puree like the Boskoop or the Golden. As far as the chocolate is concerned I take one dark variety from Cacao Barry.
And guess what? This recipe only needs 10 minutes of preparation and 30 minutes of baking, cool don’t you think?
Well now, it must be tea time somewhere in the world!! 😉
Let’s do this! The recipe, Chef!
Peel and cut your apples in pieces. Cook, at medium heat, with cover the apples. When yout apples are cooked, mix with a hand blender. Set aside 200 g of apple puree. Preheat your oven at 180 degrees. Melt gently your chocolate. Add the eggs one by one and whip. Add the apple puree, the sugar then the flour. Mix until you get and homogeneous mixture. Pour in a 20-22 cm long mold with baking paper. Bake 30 minutes. At the end, check with a knife. It should come out dry. Let cool down on a grid. If you take corn starch instead of flour, you'll get a delicious gluten free chocolate cake.
To get a softer cake, you can add baking powder when you add the flour.Le Cake au Chocolat Sans
Ingredients
Instructions
Notes
13 Comments
levis
Monday March 26th, 2018 at 11:10 PMcake au chocolat sans … beurre
Whaouuuu trop bon
trop bien
je l’ai fait selon la recette , une vrai réussite
il est lèger , il n’est pas lourd (gras) et se mange donc facilement
j’ai diminué légèrement le sucre car mon chocolat pâtissier était deja bien sucré
j’ai mis de la canelle dans ma compote de pomme
et j’ai mis trois goutte d’amande amère dans la pate
nous nous sommes régalé
merci pour la recette
Emma
Tuesday March 27th, 2018 at 07:16 AMMerci beaucoup Sandrine pour ce gentil message et pour vos conseils !! Ça donne des idées pour faire des variantes !!
En tous cas, je suis ravie que la recette vous ait plu !! A très vite sur le blog !
Claudia
Tuesday March 27th, 2018 at 08:05 PMA heavenly death by chocolate ??. Thanks for sharing!
Emma
Tuesday March 27th, 2018 at 08:31 PMYou’re more than welcome !!
Satos
Tuesday April 3rd, 2018 at 04:03 PMBonjour, que fait-on avec les 200 g de compotes que l’on réserve? Merci pour votre information
Emma
Tuesday April 3rd, 2018 at 04:58 PMBonjour,
Vous devez les mélanger aux oeufs+chocolat. Il vous restera peut-être un peu de compote (je prévois toujours un peu large …). Je la finis à la cuillère … Juste pour goûter 😉
Satos
Wednesday April 4th, 2018 at 06:48 PMMerci
Valérie
Friday May 25th, 2018 at 02:33 PMBonjour, juste pour partager mes changements, car au lieu de la pomme j’ai remplacé par de la poire! et je n’ai même pas ajouté de sucre! !c’était délicieux et validé par tout le monde!!!!
Emma
Saturday May 26th, 2018 at 01:23 PMMerci Valérie pour ce partage ! Quelle bonne idée !! Bon weekend ensoleillé !
Alice
Tuesday April 14th, 2020 at 01:27 PMJe valide la recette ! Chéri chéri trouve que ça manque de beurre mais les enfants ont dévoré ! Quant à moi, je suis ravie ?
Emma
Tuesday April 14th, 2020 at 05:24 PMgénial ! j’en suis ravie Alice !
PERRIN
Thursday February 10th, 2022 at 12:53 PMBonjour, pensez-vous qu’on puisse le faire avec du chocolat au lait ou même chocolat blanc?
Merci bonne journée à vous
Emma
Thursday February 10th, 2022 at 04:15 PMBonjour ! Alors chocolat au lait oui. Pour le blanc je ne sais pas, à tester !