Chocolate/ Desserts/ Sweet Snacks

No Fat and Dairy Free Chocolate Cake

Avoid too much fat, don’t eat too sweet… Try not to buy industrial food…

We hve all been there, trying to make the same efforts. But we want to keep enjoying what we eat. And that’s where I get on the scene!! Let me introduce today a no fat and dairy free chocolate cake, to die for!!

So what is my secret? Will you believe if I tell you apple puree?? 😉

A stunning result, a smooth texture as if it was half-cooked, a delicious chocolate taste like we love it. To summarize, it’s heavenly!

As always, I recommend to choose well your ingredients. You should get an apple variety suited for puree like the Boskoop or the Golden. As far as the chocolate is concerned I take one dark variety from Cacao Barry.

And guess what? This recipe only needs 10 minutes of preparation and 30 minutes of baking, cool don’t you think?

Well now, it must be tea time somewhere in the world!! 😉

Let’s do this! The recipe, Chef!

Le Cake au Chocolat Sans

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Serves: 8 Difficulty: Easy Price: $
Cooking Time: 50 min

Ingredients

  • 2 apples (220 - 240 g each)
  • 200 g dark chocolate
  • 3 eggs (150 g)
  • 50 g flour (or corn starch for a gluten free cake)
  • 100 g sugar
  • 5 g baking powder (optional)

Instructions

1

Peel and cut your apples in pieces.

2

Cook, at medium heat, with cover the apples.

3

When yout apples are cooked, mix with a hand blender.

4

Set aside 200 g of apple puree.

5

Preheat your oven at 180 degrees.

6

Melt gently your chocolate.

7

Add the eggs one by one and whip.

8

Add the apple puree, the sugar then the flour. Mix until you get and homogeneous mixture.

9

Pour in a 20-22 cm long mold with baking paper.

10

Bake 30 minutes.

11

At the end, check with a knife. It should come out dry.

12

Let cool down on a grid.

Notes

If you take corn starch instead of flour, you'll get a delicious gluten free chocolate cake. To get a softer cake, you can add baking powder when you add the flour.

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13 Comments

  • Reply
    levis
    Monday March 26th, 2018 at 11:10 PM

    cake au chocolat sans … beurre
    Whaouuuu trop bon
    trop bien
    je l’ai fait selon la recette , une vrai réussite
    il est lèger , il n’est pas lourd (gras) et se mange donc facilement
    j’ai diminué légèrement le sucre car mon chocolat pâtissier était deja bien sucré
    j’ai mis de la canelle dans ma compote de pomme
    et j’ai mis trois goutte d’amande amère dans la pate
    nous nous sommes régalé
    merci pour la recette

    • Reply
      Emma
      Tuesday March 27th, 2018 at 07:16 AM

      Merci beaucoup Sandrine pour ce gentil message et pour vos conseils !! Ça donne des idées pour faire des variantes !!
      En tous cas, je suis ravie que la recette vous ait plu !! A très vite sur le blog !

  • Reply
    Claudia
    Tuesday March 27th, 2018 at 08:05 PM

    A heavenly death by chocolate ??. Thanks for sharing!

    • Reply
      Emma
      Tuesday March 27th, 2018 at 08:31 PM

      You’re more than welcome !!

  • Reply
    Satos
    Tuesday April 3rd, 2018 at 04:03 PM

    Bonjour, que fait-on avec les 200 g de compotes que l’on réserve? Merci pour votre information

    • Reply
      Emma
      Tuesday April 3rd, 2018 at 04:58 PM

      Bonjour,
      Vous devez les mélanger aux oeufs+chocolat. Il vous restera peut-être un peu de compote (je prévois toujours un peu large …). Je la finis à la cuillère … Juste pour goûter 😉

  • Reply
    Satos
    Wednesday April 4th, 2018 at 06:48 PM

    Merci

  • Reply
    Valérie
    Friday May 25th, 2018 at 02:33 PM

    Bonjour, juste pour partager mes changements, car au lieu de la pomme j’ai remplacé par de la poire! et je n’ai même pas ajouté de sucre! !c’était délicieux et validé par tout le monde!!!!

    • Reply
      Emma
      Saturday May 26th, 2018 at 01:23 PM

      Merci Valérie pour ce partage ! Quelle bonne idée !! Bon weekend ensoleillé !

  • Reply
    Alice
    Tuesday April 14th, 2020 at 01:27 PM

    Je valide la recette ! Chéri chéri trouve que ça manque de beurre mais les enfants ont dévoré ! Quant à moi, je suis ravie ?

    • Reply
      Emma
      Tuesday April 14th, 2020 at 05:24 PM

      génial ! j’en suis ravie Alice !

  • Reply
    PERRIN
    Thursday February 10th, 2022 at 12:53 PM

    Bonjour, pensez-vous qu’on puisse le faire avec du chocolat au lait ou même chocolat blanc?
    Merci bonne journée à vous

    • Reply
      Emma
      Thursday February 10th, 2022 at 04:15 PM

      Bonjour ! Alors chocolat au lait oui. Pour le blanc je ne sais pas, à tester !

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