Hello my friends!
I’m pretty sure you enjoy brioche bread as much as I do!! And the next recipe is just going to blow your mind!! I’m pretty sure about that…
Interested? Of course you are!
Let’s see the recipe, Chef!
Nanterre Brioche
Ingredients
- Brioche
- 420 g flour
- 50 g sugar
- 5 g salt
- 8 g dry yeast (or 20 g fresh)
- 2 tbsp orange blossom water (optional)
- 2 medium size eggs
- 160 g milk
- 60 g butter at room temperature
- Finish
- 1 small egg
- 1 pinch of salt
Instructions
Heat the milk 30 seconds in your microwave oven.
Pour the flour in your food processor bowl.
Pour the sugar and salt on one side of the bowl. Pour the yeast at the opposite, to avoid any contact between the sugar / salt and the yeast.
Add the orange blossom water and the eggs.
Start kneading at low speed.
Add the milk, little bu little.
Once you've added all the milk, keep on kneading for ten minutes.
Help with a spatula to bring the dough back in the center during kneading if necessary.
Add the butter cut in cubes.
Knead for 5 more minutes.
Finally, knead 1 or 2 minutes at higher speed.
Bring the dough back in the center with your spatula to make a nice dough.
Cover with a linen and leave to rise for 1 hr 30 min to 2 hrs.
Place the risen dough on your working plan.
Shape 8 doughs. Spread them on 18 to 20 cm length and roll the dough.
Place the 8 doughs in a buttered cake mold.
Let rise again for 45 minutes covered with your linen.
Beat the egg with a pinch of salt and brush the brioche.
Heat your oven at 180 C / 355 F degrees and put the brioche in right away.
Cook for 25 to 30 minutes until golden.
Place on a cooling rack before serving.
14 Comments
LadyMilonguera
Wednesday January 18th, 2023 at 04:57 PMTa brioche est absolument magnifique !!!
Emma
Wednesday January 18th, 2023 at 05:35 PMMerciiii ! Tu dégaines super vite ! Je ne l’ai pas encore postée sur les réseaux !! 😉
Céline
Thursday January 19th, 2023 at 09:11 PMBonsoir Emma, encore bravo pour cette superbe brioche ! ? Je vais l’essayer dès ce week-end. ? Je souhaiterai une précision : le moule fait quelle taille ?
Merci d’avance ?
Emma
Thursday January 19th, 2023 at 09:29 PMMerci Céline ! C’est un moule de 26 cm. 😉
Marie
Friday June 2nd, 2023 at 09:40 AMBonjour,
Est-ce qu’il est possible de faire la seconde pousse au frigo pour pouvoir la cuire le matin (et la déguster toute chaude au petit déjeuner…) ?
Isabelle Da cruz
Sunday May 5th, 2024 at 10:26 AMBonjour,
Toutes les recettes de brioches filantes sont préparées avec un robot… comment faire la même recette sans robot ?
Merci
Emma
Monday May 6th, 2024 at 10:47 AMBonjour Isabelle,
La mie filante est le résultat d’un pétrissage très long. Vous pouvez le faire à la main mais vous allez avoir besoin de muscles 😉
Mia
Wednesday September 11th, 2024 at 12:07 PMTestée et aprouvée ! un pur delice 🙂
Emma
Wednesday September 11th, 2024 at 12:40 PMmerci beaucoup ! j’en suis ravie !
Michel SAMOILIAN
Saturday November 2nd, 2024 at 06:30 PMBonsoir . Si l’on utilise la levure fraîche faut il la faire lever un moment dans le lait tièdeunnpeu sucré et l ajouter dans la farine ? ..et aussi quelles sont les dimensions de ce moule à cake pour faire cette brioche ? Merci beaucoup?? tellement hâte de la réaliser cette super bruche ?
Claire GIBERT
Monday November 4th, 2024 at 10:49 AMBonjour,
Est-ce que vous connaissez à peu près le poids de chaque boule lors de la division de la pâte svp?
Emma
Monday November 4th, 2024 at 11:41 AMentre 85 et 90 g normalement 😉
Claire GIBERT
Monday November 4th, 2024 at 01:27 PMMerci pour l’information et votre réactivité. Bonne journée
Emma
Monday November 4th, 2024 at 02:27 PMavec plaisir ! bonne journée !