Hello my lovelies!
Pears are one of my favorite winter fruits. Today I will share a dessert that brings back childhood memories…
Here’s my pear clafoutis, a typical French pastry. If you don’t know what clafoutis is, just read the method! 😉
Let’s see the recipe, Chef!
Pear Clafoutis
Ingredients
- 4 large eggs
- 110 g flour
- 90 g sugar
- 500 g liquid cream
- 150 g milk
- 1 pinch vanilla powder
- 1 pinch flower salt
- 1 tablespoon cherry brandy or rhum (optional)
- 2 pears
Instructions
Preheat your oven at 210 degrees.
In a large bowl, put the eggs, flour, flower salt, sugar and vanilla.
Whisk for 5 minutes.
Add the brandy and mix.
Pour the milk and cream, whisk again for a few minutes.
Pour 1 cm of batter in your gratin dish and cook 15 minutes.
Set the rest of the batter aside in your fridge.
After 15 minutes, remove your dish from the oven and leave to cool down.
Pour 1 cm of batter, place the pears cut in cubes, pour the rest of the batter.
Cook 20-25 minutes until golden.
4 Comments
Valérie amilhat
Sunday March 12th, 2023 at 08:19 PMBonsoir Emma,
Je viens de faire votre clafoutis. Ils ont tous adoré. Mais j’ai deux petites questions : pourquoi fouetter aussi longtemps ?? Et quel est l’interêt de faire une première couche et de la faire cuire avant ?? Merci beaucoup pour vos conseils. Bonne semaine
Emma
Tuesday March 14th, 2023 at 07:27 AMBonjour Valérie
Il faut fouetter longtemps pour avoir une texture bien légère. Et la cuisson en deux temps, permets une cuisson plus homogène et évite que les fruits ne tombent au fond du plat 😉
Amilhat
Saturday March 25th, 2023 at 06:58 PMMerci beaucoup. Il est vraiment top ce dessert. Trois dîners avec trois fois du clafoutis… j’ai ajouté des amandes effilées… très bon. Petite question : crème fraîche liquide ou épaisse ? Merci en tout cas
Emma
Saturday March 25th, 2023 at 08:04 PMoh merci beaucoup !! crème liquide 😉