Chocolate/ Desserts/ Sweet Snacks

Chocolate Cream

2 ingredients for a dessert… no sugar… no egg… glutenfree… and super yummy…

What’s that????

My chocolate cream, simple as that!!

6-7 minutes of cooking, 2 hours in the fridge and that’s it.

So who’s in?? It’s to die for!!

The quantities in my recipe will enable you fill 8 little jars (8 cl). Then it’s up to you to adjust the quantities for bigger jars or more little ones. It’s very easy: for 100 g of chocolate, you will need 300 g of cream. It is not more complicated than that!!

On a large buffet or on a plate with several mini desserts, this chocolate cream will surprise you and your guests!!

Two points to be noticed: you should have a very high quality chocolate. I always use the Force Noire by Cacao Barry. It is the best! And as far as cream is concerned, do not take low fat cream. You need at least 30% fat.

Let’s do this! The recipe, Chef!

Chocolate Cream

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars ( Vote !)
Loading...
Serves: 8 pces Difficulty: Super easy Price: $
Cooking Time: 7 min + 2 hours

Ingredients

  • 100 g chocolate
  • 300 g cream

Instructions

1

Heat the cream until it boils.

2

Remove immediately from the heat.

3

Pour the chocolate chips or chocolate cut in pieces and mix until you get an homogeneous mixture.

4

Cook again at medium heat and keep whisking with a spatula. Your chocolate cream will thicken a little bit.

5

After 4 to 5 minutes, remove from the heat and pour into your jars.

6

Let cool down at room temperature then set aside in your fridge for 2 hours.

Notes

You can add salt flower at the end, the combination of tastes is great.

You Might Also Like

12 Comments

  • Reply
    Anne Guinvarch
    Saturday April 28th, 2018 at 10:28 PM

    2 ingrédients quelques minutes et une tablée heureuse ! Merci Emmanuelle pour ce dessert efficace simple et délicieux

    • Reply
      Emma
      Saturday April 28th, 2018 at 10:32 PM

      Merci Anne d’avoir testé !! Ravie que ça ait plu à toute la famille !! Bisous et belle soirée !

  • Reply
    Laurence
    Sunday April 29th, 2018 at 03:41 PM

    Chere Emmanuelle-magicienne-des-fourneaux,

    Merci pour cette recette efficace rapide et délicieuse
    J’ai fait moitié pralinoise moitié choc noir
    Avec moitié crème fleurette moitié crème liquide légère (a la fois à cause des provisions présentes dans mes placards et aussi pour alléger un peu)
    C’est juste parfait

    • Reply
      Emma
      Sunday April 29th, 2018 at 06:42 PM

      Rhooooo !!! C’est adorable !!! Je suis ravie du résultat ! Merci de partager ta version ici !! Bon dimanche Laurence <3 🙂

  • Reply
    Lepic
    Monday November 5th, 2018 at 04:51 PM

    bonjour Emma,
    peut on faire cette recette avec de l’extrait de café liquide ?
    Merci pour toutes ces recettes….

    • Reply
      Emma
      Monday November 5th, 2018 at 05:36 PM

      Bonsoir Priscille,
      Alors il faut essayer je dirai !! ça doit marcher je pense … 😉

  • Reply
    Lucile
    Friday July 19th, 2019 at 05:41 PM

    Bonjour Emmanuelle,
    J’ai réalisé cette recette la semaine dernière et comme l’ensemble de ce que j’ai déjà testé de ce blog ça a été une franche réussite !
    J’envisage de la refaire ce week-end, et j’aimerais en faire des verrines avec des biscuits cuillères autour et des framboises, dedans. Est ce que cela vous paraît possible ?
    Merci d’avance pour vos bons conseils !

    • Reply
      Emma
      Friday July 19th, 2019 at 06:11 PM

      Merci beaucoup Lucile !! Je suis vraiment contente de vous lire ! Votre idée est canon !! Je la valide carrément !! Et je veux bien une petite photo au passage !! Bon weekend !!

  • Reply
    Lucile
    Friday September 20th, 2019 at 01:51 PM

    Bonjour Emmanuelle,
    Encore une question à propos de cette crème, j’aimerais en faire une version à la vanille, avec du chocolat blanc, est ce envisageable ? Mais je crains le côté sucré…
    Merci d’avance pour vos conseils !

    • Reply
      Emma
      Saturday September 21st, 2019 at 02:51 PM

      Désolée de répondre si tard … Oui ça doit pouvoir se faire en version vanille mais je n’ai pas fait …

      • Reply
        Lucile
        Monday September 23rd, 2019 at 11:24 AM

        J’essaierai cette semaine peut-être !
        Bonne journée

        • Reply
          Emma
          Tuesday September 24th, 2019 at 11:39 AM

          Très bien !! 😉

    Leave a Reply