2 ingredients for a dessert… no sugar… no egg… glutenfree… and super yummy…
What’s that????
My chocolate cream, simple as that!!
6-7 minutes of cooking, 2 hours in the fridge and that’s it.
So who’s in?? It’s to die for!!
The quantities in my recipe will enable you fill 8 little jars (8 cl). Then it’s up to you to adjust the quantities for bigger jars or more little ones. It’s very easy: for 100 g of chocolate, you will need 300 g of cream. It is not more complicated than that!!
On a large buffet or on a plate with several mini desserts, this chocolate cream will surprise you and your guests!!
Two points to be noticed: you should have a very high quality chocolate. I always use the Force Noire by Cacao Barry. It is the best! And as far as cream is concerned, do not take low fat cream. You need at least 30% fat.
Let’s do this! The recipe, Chef!
Heat the cream until it boils. Remove immediately from the heat. Pour the chocolate chips or chocolate cut in pieces and mix until you get an homogeneous mixture. Cook again at medium heat and keep whisking with a spatula. Your chocolate cream will thicken a little bit. After 4 to 5 minutes, remove from the heat and pour into your jars. Let cool down at room temperature then set aside in your fridge for 2 hours. You can add salt flower at the end, the combination of tastes is great.Chocolate Cream
Ingredients
Instructions
Notes
12 Comments
Anne Guinvarch
Saturday April 28th, 2018 at 10:28 PM2 ingrédients quelques minutes et une tablée heureuse ! Merci Emmanuelle pour ce dessert efficace simple et délicieux
Emma
Saturday April 28th, 2018 at 10:32 PMMerci Anne d’avoir testé !! Ravie que ça ait plu à toute la famille !! Bisous et belle soirée !
Laurence
Sunday April 29th, 2018 at 03:41 PMChere Emmanuelle-magicienne-des-fourneaux,
Merci pour cette recette efficace rapide et délicieuse
J’ai fait moitié pralinoise moitié choc noir
Avec moitié crème fleurette moitié crème liquide légère (a la fois à cause des provisions présentes dans mes placards et aussi pour alléger un peu)
C’est juste parfait
Emma
Sunday April 29th, 2018 at 06:42 PMRhooooo !!! C’est adorable !!! Je suis ravie du résultat ! Merci de partager ta version ici !! Bon dimanche Laurence <3 🙂
Lepic
Monday November 5th, 2018 at 04:51 PMbonjour Emma,
peut on faire cette recette avec de l’extrait de café liquide ?
Merci pour toutes ces recettes….
Emma
Monday November 5th, 2018 at 05:36 PMBonsoir Priscille,
Alors il faut essayer je dirai !! ça doit marcher je pense … 😉
Lucile
Friday July 19th, 2019 at 05:41 PMBonjour Emmanuelle,
J’ai réalisé cette recette la semaine dernière et comme l’ensemble de ce que j’ai déjà testé de ce blog ça a été une franche réussite !
J’envisage de la refaire ce week-end, et j’aimerais en faire des verrines avec des biscuits cuillères autour et des framboises, dedans. Est ce que cela vous paraît possible ?
Merci d’avance pour vos bons conseils !
Emma
Friday July 19th, 2019 at 06:11 PMMerci beaucoup Lucile !! Je suis vraiment contente de vous lire ! Votre idée est canon !! Je la valide carrément !! Et je veux bien une petite photo au passage !! Bon weekend !!
Lucile
Friday September 20th, 2019 at 01:51 PMBonjour Emmanuelle,
Encore une question à propos de cette crème, j’aimerais en faire une version à la vanille, avec du chocolat blanc, est ce envisageable ? Mais je crains le côté sucré…
Merci d’avance pour vos conseils !
Emma
Saturday September 21st, 2019 at 02:51 PMDésolée de répondre si tard … Oui ça doit pouvoir se faire en version vanille mais je n’ai pas fait …
Lucile
Monday September 23rd, 2019 at 11:24 AMJ’essaierai cette semaine peut-être !
Bonne journée
Emma
Tuesday September 24th, 2019 at 11:39 AMTrès bien !! 😉