If there had to be only one basic pastry recipe, it would surely be the vanilla custard recipe.
Today, I will introduce the one from Chef Philippe Conticini. It is not that different from the ones you can easily find on blogs or pastry books, but with this one you get the little details that make it an amazing vanilla custard.
And I will give you the little details.
No need to talk more, the recipe, Chef!
Pour the milk in a saucepan with the vanilla pod cut in half. Boil and remove immediately from the heat. Set aside for 15 minutes. During that time, whip the egg yolks with the sugar until it gets white. Then add the flour and whip again. Remove the vanilla pod from the milk. Pour half of the milk on your mixture and mix. Pour the other half, mix again. Pour the whole mixture in your saucepan and boil for 2 minutes while whipping with energy (otherwise your cream will cook too much at some point). (I do that at medium heat) When the cream has the right consistency, pour it in a plate and cover with a clingfilm to avoid having a thick crust. For a delicate taste, I recommend a high quality vanilla.Vanilla Custard
Ingredients
Instructions
Notes
9 Comments
Gwen
Wednesday January 8th, 2020 at 03:36 PMBonjour,
Une fois la crème filmée, doit-on la mettre au frais ?
Pour l’utiliser dans une galette, faut-il attendre qu’elle soit refroidie ?
Merci beaucoup pour vos réponses 🙂
Emma
Wednesday January 8th, 2020 at 03:58 PMOui il faut filmer pour éviter la formation d’une couche épaisse sur le dessus. Pour la galette, c’est mieux d’attendre que la crème soit à température ambiante. 😉 Bonne pâtisserie !
Prjevalski
Tuesday January 5th, 2021 at 12:22 PMBonjour,
J’aimerais me lancer dans la confection de votre galette ?.
Deux questions:
– Puis je faire la frangipane la veille et faire le montage sur la pâte feuilletée le demain?
– N’ayant pas de robot pâtissier , je n’ai pas « la feuille ». Puis je utiliser mon batteur électrique ou est ce trop fort pour la crème ?
Merci beaucoup par avance !!
Prjevalski
Tuesday January 5th, 2021 at 12:23 PMExcusez moi je n’ai pas mis mon commentaire sous la bonne recette ?
Emma
Tuesday January 5th, 2021 at 02:49 PMpas de souci 🙂
Emma
Tuesday January 5th, 2021 at 02:49 PMOui vous pouvez la faire la veille mais pas plus. Vous filmerez bien au contact pour éviter la formation d’une “croûte”. Et oui pour le batteur ! 😉
Prjevalski
Tuesday January 5th, 2021 at 09:43 PMMerci!!! ?
Prjevalski
Tuesday January 5th, 2021 at 09:43 PMMerci!!! ?
Emma
Tuesday January 5th, 2021 at 10:12 PMavec plaisir !