Again sorry for not making a proper introduction to this great Christmas layer cake recipe.
I’m swamped lately but I still share the details …
The recipe, Chef !
The day before, prepare the ganache. Cut the vanilla pod in two pieces in its length. Scrape the seeds. Pour 50 g of cream in a saucepan. Add the honey, vanilla seeds and vanilla pod. Heat until it boils. Stop heating immediately. Leave to rest 10 to 15 minutes. Remove the pod from the cream (try to extract as many seeds as possible). Melt slowly the white chocolate. When the chocolate is melted, heat again for a few seconds the cream. Add it to the chocolate 1/3 after the other. Add the 150 g of cream, mix. Place a clingfilm directly on the mixture so that there's no air remaining. Set aside in your fridge for the night. The next day, make the cake. Preheat your oven at 170 degrees. Beat the eggs and add 75 g sugar. When the mixture gets foamy, add the mascarpone. Add the flour, the hazelnut powder and baking powder. Pour the batter in your buttered mold. Bake 30-35 minutes. Unmold after 5 minutes and let cool down on a grid. Whip the ganache. Place the bowl and whisk in your freezer for a few minutes. When the bowl is cold, pour the cream inside and whisk for a few minutes. You should get a firm and compact ganache. Set aside in your fridge. Peel the pear and cut it in slices. Cut the cake in two horizontally. Place the lower part on your serving plate. Garnish with a layer of ganache then place the pear slices. Put some more ganache. Place the upper part of the cake on top. Cover the whole cake with ganache, you can make a nice piping on top. Place the Christmas tree cookies and set aside in your fridge until serving.Vanilla, Hazelnut and Pear Christmas Cake
Ingredients
Instructions
12 Comments
Elodie
Saturday December 12th, 2020 at 09:06 PMBonjour,
Par quel fruit pourrais-je remplacer la poire? Chez nous on n’aime pas trop les poires mais le fruit doit apporter de la fraîcheur.
Merci d’avance
Emma
Sunday December 13th, 2020 at 07:41 AMBonjour Elodie, ce gâteau sera délicieux avec de la mangue ou du kiwi 😉
Severine
Saturday December 19th, 2020 at 08:10 AMBonjour,
Est-ce que cela fonctionnerai en remplaçant le chocolat blanc par du chocolat noir svp?
Merci ?
Emma
Saturday December 19th, 2020 at 09:13 AMOui bien sûr mais sans la vanille du coup 😉
VIRGINIE WAQUE
Sunday December 20th, 2020 at 09:43 AMBonjour,
Est ce que pour vous le dessert est suffisant pour 8? 18cm de diamètre me paraît peu.
Merci, bon dimanche
Emma
Sunday December 20th, 2020 at 10:06 AMBonjour Virginie
Il est assez haut donc ça fera une part bien sympa dans l’assiette. Mais vous ne resservirez pas. 🙂
Gabrielle Croissant
Monday December 21st, 2020 at 11:53 AMSuper recette!! Je fais le test pour le 25 aujourd’hui.
Est-ce que ca serait possible de savoir comment tu as fais le décor dessus?
Belle journée
Gabrielle
Emma
Monday December 21st, 2020 at 12:21 PMHello Gabrielle,
Tu poches des boules sur le bords, puis avec une spatule tu rabats vers le centre. Tu repoches un cercle de boules et tu rabats à la spatule, et ainsi de suite 😉
Caroline
Saturday December 26th, 2020 at 03:20 PMBonjour,
Est ce qu’on peut remplacer la gousse de vanille par de la vanille liquide? Si oui quelle quantité??
Merci d’avance!
Emma
Saturday December 26th, 2020 at 06:44 PMOui, prenez 1 cuillère à café 😉
Marion
Wednesday December 20th, 2023 at 03:20 PMBonjour,
Pensez vous qu’il est possible de réaliser votre gâteau dans un moule de 24cm ?
Merci à vous et bon après midi 🙂
Emma
Wednesday December 20th, 2023 at 09:25 PMoui mais il faudra adapter les quantités pour avoir un visuel similaire